Nyheter

I dagens lagstiftning finns det en situation där personer som har fått utvisningsbeslut på grund av brott eller hot mot lands säkerhet ändå förblir i Sverige på grund av så kallade verkställighetshinder. Trots detta beviljas de uppehållstillstånd och får därigenom tillgång till den svenska välfärden samt fri rörlighet inom EU. Detta uppfattas som stötande och orimligt av både regeringen och Sverigedemokraterna.

En gemensam debattartikel skriven av Tidöpartierna betonar att personer som begår brott eller utgör en säkerhetsrisk för Sverige bör avvisas från landet så snabbt som möjligt och att deras privilegier under denna period bör begränsas.

Migrationsverket och Säkerhetspolisen förespråkar att verkställigheten av utvisningsbeslutet ska uppskjutas temporärt för att möjliggöra en snabbare verkställighet så snart hindret undanröjts.

För att rätta till den allvarligt eftersatta politiken inom migrationsområdet efter åtta år av rödgrön regeringstid, har regeringen och Sverigedemokraterna initierat en utredning i ett särskilt snabbspår inom Regeringskansliet. Detta gör att lagändringar kan genomföras snabbare.

Det är viktigt, enligt debattartikelförfattarna Maria Malmer Stenergard (M), Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Mauricio Rojas (L), att personer som hotar det svenska samhället inte ges möjlighet att etablera sig i Sverige eller dra nytta av landets förmåner. Deras utvisning bör ske så snart som möjligt efter att verkställighetshindret har undanröjts.