Nyheter

Sverige har bland de mest generösa reglerna för att få medborgarskap. Detta vill nu regeringen med hjälp av Tidöpartierna ändra på.
Medborgarskapet ska betyda någonting, säger Linda Lindberg (SD) till Document.

Det var under en presskonferens på fredagen som migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg presenterade flera förslag gällande hur man i framtiden ska kunna få ett svenskt medborgaskap.

– Förändringarna jag lyfter här idag är de första av många viktiga steg för att uppvärdera och stärka det svenska medborgarskapet, sa bland annat migrationsminister Maria Malmer Stenergard till det samlade pressuppbådet.

Stenergard säger att det varit för generöst med utdelande av svenska medborgaskap och att detta måste snarast förändras.
– Det är något man ska förtjäna, säger Maria Malmer Stenergard. Syftet är att ”uppvärdera” det svenska medborgarskapet, sa migrationsministern. Som säger att Sverige är unikt. Vi ställer väldigt låga krav på medborgarskap, Sverige sticker verkligen ut.

Regeringen och SD vill skärpa kraven för de som får svenskt medborgarskap genom anmälan i stället för ansökan, vilket ofta berör minderåriga. En person som fyllt 15 men inte 18 och har begått eller misstänks för ett allvarligt brott kan i dag beviljas medborgarskap genom anmälan, medan en person som fyllt 18 och ansökt om medborgarskap får  avslag, enligt Malmer Stenergard.

– Jag tycker att det är fruktansvärt stötande att en person som misstänks för eller har begått ett mycket allvarligt brott som är över 15 men under 18 ska kunna få svenskt medborgarskap, sa Malmer Stenergard.

Sverigedemokraternas Linda Lindberg berättar att man kommer att förändra reglerna kring hur man återkallar ett svenskt medborgarskap, samt hur dömda unga brottslingar kan få medborgarskap under tiden som de sitter häktade misstänkta för grova brott. Det som regeringen och Tidöpartierna har i betänkande är händelsen då 17-årige Frunze Saghatelyan sköt ihjäl ordningsvakten Fredrik Andersson på ett gym förra året och kort därefter blev svensk medborgare när han var misstänkt för mordet.

Förutom att man ska ha varit ostraffad eller inte vara ett hot mot rikets säkerhet så ska det nu införas krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att kunna få ett svenskt medborgarskap. Regeringen vill också skärpa regelverket kring de individer som ljugit och fått sina medborgarskap på felaktiga grunder.

Linda Lindberg (SD) säger till Document att tidigare regeringar varit alldeles för generösa med svenska medborgskap och att hela systemet missbrukats och utnyttjas i dag av personer som inte har Sveriges bästa i åtanke.

– Det ska vara ett privilegium att få ett svenskt medborgskap, det ska betyda något att bli svensk medborgare.

När tror ni att förändringarna kan genomföras?

– Vi hade gärna haft dessa förändringar igår, men politik tar tid. Men självklart så jobbar partiet så skyndsamt det bara går men det är viktigt att vi landar rätt så att vi inte behöver göra om saker och ting senare.

För att kunna genomföra det hela så behöver den svenska grundlagen förändras. När detta kommer att ske är ännu inte klart berättar Malmer Stenergard, men att Justitieminister Strömmer kommer att ge besked om detta väldigt snart om det hela.