Nyheter

Regeringen och Sverigedemokraterna ger Migrationsverket i uppdrag att inrätta ett återvändandecenter för asylsökande som fått avslag i Sverige.

Under torsdagsmorgonen presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard tillsammans med Ludvig Aspling (SD), Ingemar Kihlström (KD) och Amir Jawad (L) ett beslut om att etablera så kallade återvändandecenter.

– Regeringen genomför flera åtgärder för att bekämpa skuggsamhället och få på plats ett ordnat mottagande av asylsökande och ett effektivt återvändande vid avslag, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Meningen med dessa återvändandecenter är att samla personer som fått avslag på sin asylansökan på ett och samma ställe, och ska vara en tydlig markering att asylprocessen är avslutad.

I dag är det få som självmant lämnar Sverige när de fått avslag på sin asylansökan. 2022 registrerade Migrationsverket 11 580 återvändandeärenden. Bara 39 procent av de som fått ett beslut att lämna Sverige gjorde det självmant.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt, om den reglerade invandringen ska upprätthållas, sa Maria Malmer Stenergard.

Enligt Sverigedemokraternas Ludvig Aspling blir återvändandecenten en viktig pusselbit för att öka andelen beslut som faktiskt verkställs.

– För att Sverige ska få en hållbar migrationspolitik och kunna fokusera på de personer som har en bra anledning att finnas i landet, så måste vi ha ett fungerande och effektivt återvändande, saLudvig Aspling (SD).

Enligt statistik från migrationsverket så saknade 74 procent av alla asylsökande skyddsskäl 2022.