Nyheter

Sverige nådde inte målet att ta emot 900 kvotflyktingar under 2023. Terrorhot, LVU-kampanjer och koranbränningar gjorde att många flyktingar tackade nej till att komma till Sverige, skriver Aftonbladet.

– Vi har gjort allt vi kan för att försöka nå målet på 900, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

Enligt Tidöavtalet skulle Sverige ta emot 900 kvotflyktingar per år, jämfört med den tidigare regeringens mål om 5 000 personer. Trots att den nuvarande regeringen, i samarbete med Sverigedemokraterna, minskat kvoten markant, nådde Sverige inte målet under 2023. Totalt togs endast 541 kvotflyktingar emot. Migrationsverket pekar på den ökade hotbilden mot Sverige och desinformationskampanjer som bidragande orsaker.

Även koranbränningar har påverkat situationen. – Vi har inte kunnat genomföra arbetet på grund av den höjda terrorhotnivån, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket.

Migrationsverket och Säpo utför säkerhetskontroller på plats i flyktingläger innan kvotflyktingar tas till Sverige. Men den ökade hotbilden gjorde att resor till Irak och Libanon ställdes in. Istället fokuserade Migrationsverket på Jordanien, där målet var att vidarebosätta 350 syriska flyktingar.

Den negativa Sverigebilden och koranbränningarna bidrog till att målet för kvotflyktingar inte nåddes. Vissa flyktingar klarade inte säkerhetsprövningen, och desinformationskampanjer om LVU väckte oro. Enligt Migrationsverket upplevde många syriska flyktingar oro kopplad till negativ Sverigebild, vilket fick familjer att avstå från att komma till Sverige. Två familjer, sammanlagt tio personer, valde att inte åka till Sverige.

– Det är ett stort beslut att lämna allt och flytta till ett annat land. Vi har ofta en bild av att alla vill komma hit, men dessa personer överväger noggrant vad som är bäst för deras familj, säger Oskar Ekblad.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard uttrycker oro över den spridda desinformationen om Sverige och säger att regeringen arbetar hårt för att motverka den. – Vi har gjort vad vi kan för att försöka nå målet på 900. Det har varit vår ambition. Säkerhetsläget förhindrade fullt uttag av de 900 personerna.

Målet om 900 kvotflyktingar står fast för 2024, med fokus på flyktingar från huvudsakligen Kongo, särskilt kvinnor, flickor och HBTQi-personer. Maria Malmer Stenergard bedömer att varken säkerhetsläget eller Sverigebilden kommer att hindra Sverige från att nå målet.

– Nej, jag gör inte den bedömningen nu. Min förhoppning är att vi ska kunna genomföra samtliga 900 överföringar av kvotflyktingar.