Nyheter

Regeringen har i dag utsett Maria Mindhammar till ny generaldirektör för Migrationsverket. Det meddelande migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Maria Mindhammar tillträder sin tjänst den 18 september.

Maria Mindhammar blir ny generaldirektör för Migrationsverket. Det förmedlades vid en pressträff under onsdagen av migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

– Det är ett uppdrag som jag ser mycket fram emot och ska efter allra bästa förmåga, tillsammans med alla duktiga medarbetare och chefer på Migrationsverket, förvalta så väl som möjligt, sade Maria Mindhammar vid pressträffen.

Mindhammar kommer från en tjänst som generaldirektör för arbetsförmedlingen. Hon tillträder som Migrationsverkets generaldirektör den 18 september, med ett förordnande på 6 år.

Hur går du in i din nya roll som generaldirektör för Migrationsverket?

– Jag måste ju prata med medarbetare och chefer och se hur läget är och vad vi ska titta på. Men jag vet ju redan nu att en myndighet, liksom alla, har utmaningar kring att se över arbetssätt, förnyade arbetssätt och rättssäkerheten..

Vad fick dig att söka den här tjänsten?

– Vi har haft en dialog kring att regeringen har uppmanat mig till att titta på om det kan vara möjligt att jag byter uppdrag och jag resonerar kring det. Jag har funderat mycket. Jag trivs väldigt bra på arbetsformen. Det kan vara dags att byta ledarskap.

Vilka prioriteringar kommer Migrationsverket ha nu när du tillträder?

– Ja, det är det jag får se över. Naturligtvis, men gör ju alltid så att man ska följa regeringen naturligtvis och titta på vad det är för bestämmelser som man kommer fram med där. Men det måste finnas bestämmelser också så det kommer jag att prioritera att titta på.

Hur ser du som tjänsteman på regeringens utspel om paradigmskifte och hårdare tag mot kriminella utlänningar?

– Ja, alltså jag har ju jobbat hela mitt liv kan man säga, med olika sorters brottslighet som domare och det är viktigt att vi naturligtvis får tag i det Det finns ju inget annat jag ställer upp på och jag ställer mig naturligtvis bakom det regeringen säger.. På vilka grunder och hur man gör det, det får man ju titta på framöver.

Den här kritiken som riktas mot Migrationsverket och hanteringar av medborgarskap och uppehållstillstånd är ett arv från tidigare regeringar?

– Jag kan inte riktigt uttala mig om det utan det får vi naturligtvis titta på. Men jag kan säga att man får kritik hur man än gör tror jag på en sån här myndighet, liksom andra myndigheter och i andra ställen så att det dör.