Nyheter

Regeringen och Sverigedemokraterna sätter ner foten i migrationsfrågan – Utredning om återkallelse av uppehållstillstånd påbörjas. Efter år av kritik mot bristande migrationspolitik har regeringen och Sverigedemokraterna nu enats om att ta krafttag och tillsätta en utredning för att återkalla uppehållstillstånd. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) uttrycker sin frustration över att detta arbete inte påbörjades under tidigare regeringar.

”Jag är frustrerad över att det arbetet inte började under tidigare regeringar,” säger Maria Malmer Stenergard (M).

Den ökande invandringen och dess påverkan på integrationen har varit centrala frågor som regeringen nu vill adressera genom utredningen. Problematiken med ökat utanförskap och högre kriminalitet ses som konsekvenser av en slapphänt politik som har pågått under decennier.

”Det har varit en slapphänt politik under decennier. Jag tycker att varenda lock vi lyfter på kopplat till utlänningslagstiftningen finns det saker att göra. Vi har fullt upp, men vi gör det som krävs för att upprätthålla ordning och reda i migrationspolitiken,” säger Maria Malmer Stenergard.

Trots det omfattande arbete som krävs för att rätta till situationen betonar Malmer Stenergard vikten av att agera snabbt. Hon är glad över att fyra partier nu är överens om nödvändigheten av åtgärder.

”Jag är frustrerad över att det arbetet inte började under tidigare regeringar. Men jag är väldigt glad att vi nu är fyra partier som är överens om att det här måste göras och att det måste göras snabbt,” säger hon.

Under en pressträff poängterar Malmer Stenergard även betydelsen av en hållbar migrationspolitik och att de som vistas i Sverige inte bara bör följa svenska lagar utan också anpassa sig till svenska värderingar.

”Att följa svenska lagar och respektera grundläggande svenska värderingar är en förutsättning för att vara en del av det svenska samhället. Utlänningars levnadssätt behöver få större betydelse för deras rätt att vistas i Sverige,” säger hon under pressträffen.