Nyheter

Svenska regeringen kommer att se över regelverket gällande utvisning av brottsdömda. Målet är att fler ska utvisas än i dag. Därför tillsätter regeringen nu en utredning som ska se över hela regelverket.

– Syftet är att skapa en skärpt reglering som möjliggör betydligt fler utvisningar av utlänningar som begår brott, säger Maria Malmer Stenergard vid en pressträff.

Vilka brott det handlar om vill inte regeringen specificeras. Regeringen vill även att det inte ska tas lika stor hänsyn till personernas eventuella anknytning till Sverige.

Maria Malmer Stenergard säger under pressträffen att antalet domar om utvisning historiskt har legat på en anmärkningsvärt låg nivå i relation till hur många utlänningar som har dömts för brott. Enligt ministern så rör det sig om så få som 4 procent som utvisas efter att de begått allvarliga brott.
Med de nya skräpningarna av reglerna och att det kommer att bli krav på att att åklagare yrka på utvisning vid brott som ger minst sex månaders fängelse.

– Vi tycker inte det är tillräckligt många som utvisas med tanke på de brott som begås, sa Maria Malmer Stenergard.

Tanken är att myndigheter inte längra ska ta mer hänsyn till personens anknytning till Sverige än vad som krävs enligt internationella åtaganden.

– Oavsett hur regelringen utformas ska effekten vara att utvisning lättare kan ske vid risk för återfall och brott blir utvisningsgrundande vid påtagligt lägre straffvärden, säger Mauricio Rojas (L) vid pressträffen.

I dag är det åklagaren som bestämmer om den ska yrka på utvisning vid en fällande dom eller inte. Regeringen och samarbetspartiet SD vill i stället se att det blir en skyldighet när det gäller brott som är utvisningsgrundande.

– Genom att ge åklagaren en skyldighet att yrka på utvisning så säkerställs att frågan kommer att komma upp till prövning i domstolen, säger Ludvig Aspling (SD) på pressträffen.

I dagsläget krävs det alltså ett straffvärde på sex månader eller en återfallsrisk för att döma någon till utvisning, efter att regelverket skärptes 2022. Nu är tanken att reglerna ska skärpas ytterligare, samtidigt som det ska utvärderas vilka effekter de tidigare ändringarna fått i domstolarnas praxis. Det är en enorm förändring av den svenska migrationspolitiken.

– Det är många år försent men ett steg i rätt riktining, säger Mauricio Rojas (L)