Nyheter

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har idag mottagit det delbetänkande som handlar om preskription av avlägsnandebeslut och vissa frågor kring återreseförbud. Enligt förslaget ska beslut om avlägsnande (utvisning eller avvisning) gälla så länge den berörda utlänningen befinner sig i landet och därefter normalt sett under fem år. Dessutom föreslås att förbudet att återvända till Sverige i vissa fall kan bestämmas för en längre period än nuvarande.

– Jag tror att detta är en jätteviktig del för att få återvändandet att fungera, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) när hon tog emot utredningen

Regeringen betonar att öka återvändandet och bekämpa skuggsamhället är centrala prioriteringar. Under det senaste året har cirka var fjärde asylansökan kommit från personer vars ärenden redan har behandlats, men som ändå har stannat i landet så länge att beslutet om avlägsnande har preskriberats. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard kommer utredningens förslag att minska risken för att de som fått ett avlägsnandebeslut undviker att lämna landet. Istället kan det bidra till att fler personer väljer att återvända till sina hemländer.

I det föreslagna delbetänkandet ingår bland annat:

1. Ett förslag om att ett beslut om avlägsnande ska gälla i fem år från det att utlänningen har lämnat landet, eller längre om det finns ett återreseförbud som fortfarande är giltigt.
2. En möjlighet att utfärda längre återreseförbud än idag om en utlänning inte har lämnat landet när den frivilliga avresan har passerat sin tidsfrist.
3. En bestämmelse som klargör att återreseförbud börjar gälla den dag utlänningen lämnar medlemsstaternas territorium eller, om personen ska verkställas till en medlemsstat, den dag utlänningen lämnar Sverige.

Enligt utredningen ska de föreslagna lagändringarna träda i kraft den 1 januari 2025.