Nyheter

En man som vårdades inom Hässleholms omsorgsförvaltning föll hela 24 gånger inom loppet av några månader, vilket har resulterat i att kommunen nu anmäler händelserna till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria. Mannen först vårdades på ett korttidsboende där han föll 13 gånger och senare flyttades till ett särskilt boende där han föll ytterligare 11 gånger.

Birgitta Ljungbeck, omsorgsförvaltningens medicinskt ansvariga sjuksköterska, som utrett händelserna, understryker allvaret i situationen och påpekar att många personer har brustit i sitt yrkesansvar. Kommunen menar att det har funnits allvarliga brister i riskbedömning och uppföljning, och att sjuksköterskor vid de flesta fallen saknade adekvata bedömningar.

Mannen ådrog sig allvarliga skador, inklusive flera revbensfrakturer, en käkfraktur och massiva inre blödningar, när han vårdades på det särskilda boendet. Kommunen planerar nu att sätta fokus på patientsäkerhetsarbetet för att adressera de bakomliggande orsakerna till händelserna. Åtgärder inkluderar fortbildning i dokumentation för de inblandade sjuksköterskorna och riktad dokumentationsgranskning av medicinskt ansvarig sjuksköterska på ett mindre antal sjuksköterskor.

Åsa Ollerstam Lundh, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen, uttrycker djup berördhet och bestörtning över händelserna och försäkrar att de kommer att göra allt möjligt för att gå till botten med orsakerna och rätta till bristerna.

Les også