Nyheter

Regeringen tar ytterligare steg för att stärka det svenska medborgarskapets värde, både ur ett rättsligt och symboliskt perspektiv. Enligt de senaste förslagen planerar regeringen att höja kraven för förvärv av medborgarskap genom anmälan. Det övergripande målet är att säkerställa att endast de som uppfyller strikta kriterier för skötsamhet och respekt för samhället ska kunna kvalificera sig för det ovillkorliga medborgarskapet som anmälningsförfarandet innebär.

Vi ska inte längre dela ut medborgarskap till unga människor som har begått mycket grova brott eller är misstänkta för sådana, sa Maria Malmer Stenergard under en pressträff.

De föreslagna åtgärderna syftar till att främja en starkare samhörighet och integration bland de som söker medborgarskap. För att anses berättigad till det förenklade anmälningsförfarandet kommer sökanden att behöva uppfylla specifika grundläggande krav. Dessa krav kommer att sätta tonvikten på att visa god skötsamhet och en tydlig respekt för svenska samhällsvärderingar.

Om personen har begått ett enstaka brott ska det var en allvarligare gärning som gör att anmälan om medborgarskap avslås.

– Det här kan röra sig om grov misshandel, grovt narkotikabrott, övergrepp i rättstak och blåljussabotage med mera, sa Ludvig Aspling (SD).

Även upprepad brottslighet ska påverka möjligheten till medborgskap.

– Då ska det handla om brottslighet som är mindre allvarlig, men upprepad och som inte har skett för långt tillbaka i tiden, sa Ludvig Aspling.

Ett annat lagförslag handlar att om skydda medborgare som utsätts för hedersförtryck.

– Särskilt barn som riskerar att föras ut ur landet för att genomföra exempelvis könsstympning, uppfostringsresor eller tvångsgifte, förklarar Stenergard.

Regeringens beslut att skärpa dessa krav reflekterar en bredare strävan att värna om och främja de värden som det svenska medborgarskapet representerar. Det förväntas också bidra till att skapa en mer enhetlig och välfungerande samhällsstruktur. Med dessa planerade förändringar hoppas regeringen att stärka den gemensamma identiteten och öka värdet av att vara en del av det svenska samhället.