Kommentarer

För journalister som är runnen ur 68’er-kulturen er Trump Djuret i Uppenbarelseboken. Det präglar fortfarande deras rapportering, men det finns nu sprickor i muren.

Karin Eriksson är imponerad:

Det har aldrig hänt i modern tid att en republikansk kandidat har segrat i både Iowa och New Hampshire och sedan gått miste om partiets nominering. Enligt opinionsmätningarna leder Trump dessutom stort i South Carolina.

Samma beundran finns i flera mainstreamtidningar, motvilligt förstås.

Eriksson erkänner att många amerikaner säger att de hade det bättre under Trump. Situationen har förvärrats och går åt fel håll.

De lojala Trumpväljarna älskar Trumps brutala stil. Men jag möter också många republikaner som tar avstånd från retoriken men gillar politiken. Den före detta presidenten har turnerat runt i USA i många månader och frågat väljarna om de hade det bättre för fyra år sedan, och åtskilliga väljare känner att svaret är ja.

Eriksson är inte i närheten av att erkänna att Biden har fört en politik som förstör USA. Då kanske hon borde börja fundera på vad som har hänt med Sverige de senaste decennierna.

Trump har också på ett skickligt sätt spelat på väljarnas rädsla. Det gäller krigen i omvärlden och för trycket vid den södra gränsen mot Mexiko. Väljare vittnar om oron för att knarkkungar och terrorister väller in i USA. ”Det dödar vårt land”, hävdade Trump i natt.

Allt är inte skrämselpropaganda. Migration är en fråga som väcker stor frustration i Demokraterna. Guvernörer i nio delstater att Vita huset tar krafttag mot den humanitära krisen.

Trump behöver inte spela på rädsla. Det är väldigt verkligt. Däremot är skandinaviska journalister nu en del av en maktstruktur som förespråkar krig med Ryssland. Man spelar helt skoningslöst på rädslan för krig. Det är kris 24/7.

Bidens värsta drag förutom illegal invandring är förstörelsen av rättsstaten. Inte heller kan en svensk journalist erkänna att samma har skett här.

Eriksson medger åtminstone att väljarnas stöd för Trump har stärkts trots rättegången. Varför?

Det är också uppenbart att rättsprocesserna har stärkt Donald Trump och att många republikaner uppfattar att han är måltavla för ett korrupt etablissemangs attacker. Det är ingen ursäkt för Trumps lögner eller det republikanska partiets oförmåga att göra upp med en president som försökte förhindra ett fredligt maktskifte. Men det är en förklaring till att han mot alla odds har lyckats med sin comeback så här långt.

Men Eriksson vägrar släppa det ultimata kortet: 6 januari. Hon tycker att det är OK att anklaga en före detta president för uppvigling utifrån en paragraf som bygger på Sörstaterna och inbördeskriget.

Inget begrepp om måttlighet, bara en önskan att krossa motståndaren med alla medel.

Inom kort ska Högsta domstolen avgöra om Trump kan stå kvar på valsedlarna i Colorado, trots att det 14:e tillägget i grundlagen innehåller restriktioner för förtroendevalda som deltagit i uppror mot USA. Mycket talar för att juristerna ger klartecken för Trump, men det är bara början på hans rättsliga prövningar. Han har åtalats för brott på 91 punkter. Den första rättegången ska starta precis före det som kallas supertisdagen i primärvalen.

Journalisterna är låsta i sin egen fantasi och kan inte ta till sig information som upprör den.

Det har länge gjorts sannolikt att J6 var ett internjobb.

https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-valjarna-sa-nix-till-nikki-haley-sa-vad-kan-stoppa-trump-nu/