Nyheter

Svenska gängkriminella har identifierat Norge som en potentiell expansionsmarknad och betraktar landet som ett ”smörgåsbord, en buffé”, enligt Stefan Larsson, samordningsledare på bedrägerienheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa). Larsson uttrycker sin oro över den ökande trenden och föreslår att den trånga narkotikamarknaden i Sverige kan vara en drivkraft bakom detta fenomen, där kriminella grupper söker nya möjligheter till brottslig verksamhet.

Enligt Larsson är den begränsade kundbasen i Sverige en faktor som driver dessa gängkriminella att expandera och söka nya territorier. Med narkotikamarknaden som snabbt blir mättad i Sverige, ser dessa kriminella nu mot Norge som en potentiell plats för etablering.

Fokus på bedrägerier mot äldre kvinnor har varit en framträdande strategi för svenska kriminella som riktar sig mot Norge. Under 2020 intensifierades denna verksamhet, och enligt norska Dagbladet har de kriminella nätverken som utför storskaliga bedrägerier i Norge nära kopplingar till det svenska nätverket Foxtrot.

Den norska banken DNB har också rapporterat en betydande ökning av bedrägerier under det senaste året. Enligt banken finns det en klar koppling mellan bedrägerier och organiserade kriminella nätverk. I ett pressmeddelande från DNB framgår det att de har observerat och följt ett svenskt gängmiljö under hösten 2023, verksamt i Norge och ansvarigt för bedrägerier riktade mot bankens kunder.

Situationen väcker allvarliga frågor om säkerhet och gränsöverskridande samarbete mellan polismyndigheterna i Sverige och Norge. Det återstår att se hur myndigheterna kommer att hantera denna ökande hotbild och vilka åtgärder som kommer att vidtas för att förhindra ytterligare kriminell expansion över gränserna.