Nyheter

Efter den senaste tidens våldsvåg i region Stockholm har polisen beslagtagit över 100 vapen och explosiva föremål. Samtidigt som över 120 personer har frihetsberövats har polisen även avbrutit en stor mängd planerade våldsbrott. Det skriver polisen på sin hemsida.

Polisen arbetar intensivt med att bryta våldsutvecklingen efter den senaste tidens flertalet grova brott i region Stockholm. Just nu sitter 64 personer häktade enbart de mest prioriterade konflikterna. Bland den stora mängd vapen som har beslagtagits är flertalet militära automatvapen. Utöver det tillkommer explosiva föremål som varit redo att användas. Även personer som bygger hemmagjorda sprängladdningar har gripits.

– Utöver det har flertalet andra aktiva åtgärder vidtagits som bidragit till beslag av vapen varje dag. Påtagligt många iakttagelser från allmänheten leder vidare till konkreta beslag i konfliktmiljön och här ser vi en ökad uppmärksamhet och vilja till att hjälpa polisen med och bryta våldsutvecklingen, säger Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef i den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens våldsbrott.

Polismyndigheten förstärker sedan en tid tillbaka i region Stockholm med ytterligare ett hundratal ingripandepoliser. Poliserna som kommer från samtliga polisregioner ingår i arbetet för att förhindra att fler mord uppstår i de konflikter som pågår.

– Vi är i ett nytt läge nu då vi gått från parerande till agerande i större utsträckning jämfört med tidigare. Med det ökade tryck vi har satt i miljön utifrån både aktivt och koordinerat utredningsarbete men även genom den ökade uniformerade resursen, har vi anträffat dumpade vapen tillsammans med ombyteskläder i nära anslutning till kontrollerade personer.

– Vår bedömning är att vi genom vidtagna åtgärder har minskat risken för nära förestående brott som varit överhängande utifrån den samlade bilden. Flera lokalpolisområden är helt säkra på att de genom sitt ihärdiga arbete verkligen lyckas avbryta och stoppa nära förestående grova våldsbrott, säger Hanna Paradis, kommenderingschef.