Nyheter

I ett beslut som syftar till att stärka skyddet för polisanställda som står i första linjen mot den organiserade brottsligheten har regeringen antagit en lagrådsremiss med förslag. Enligt dessa förslag ska anställda vid Polismyndigheten i vissa situationer kunna använda andra identifieringar än sina egna namn i beslut och andra dokument.

Flera undersökningar visar på att personalen vid Polismyndigheten i hög grad utsätts för våld, hot och trakasserier, särskilt de som arbetar mot den organiserade brottsligheten.

”Justitieminister Gunnar Strömmer understryker vikten av att skydda polisanställda från våld, hot och trakasserier, och betonar att detta är avgörande för att Polismyndigheten ska kunna fortsätta sitt arbete med brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder,” rapporterar källor från regeringen.

Enligt förslagen i lagrådsremissen ska Polismyndigheten ha möjlighet att besluta om användning av alternativa identifieringar för anställda i ärenden som rör personer som misstänks vara kopplade till organisationer eller grupper där allvarlig eller omfattande brottslig verksamhet bedrivs. Dessutom måste det finnas en betydande risk för att den anställda eller någon närstående utsätts för hot eller våld. Förslaget inkluderar också att sekretess bör vara huvudregeln för uppgifter som kan avslöja den anställdes identitet vid Polismyndigheten.

För att möjliggöra en utvärdering av dessa åtgärder föreslås att bestämmelserna tidsbegränsas till att gälla i fem år. Om förslaget antas kommer författningsförändringarna att träda i kraft den 30 april 2024.