Nyheter

Ökningen av antalet poliser med 2 500 personer under det senaste året har inte resulterat i en motsvarande ökning av antalet lösta brott eller fångade illegala invandrare. Trots denna kraftiga förstärkning av polisstyrkan förblev nivån av utredda och lagförda brott oförändrad jämfört med föregående år, enligt den senaste årsredovisningen från polisen som rapporterats av TT.

Det brottsförebyggande arbetet har också visat sig vara ineffektivt under det gångna året. Trots detta har ansträngningarna för att förhindra och utreda grova brott med kopplingar till kriminella nätverk visat sig vara relativt framgångsrika, som framgår av årsredovisningen.

Inom området för inre utlänningskontroller observerades nästan en fördubbling av antalet genomförda kontroller. Dock resulterade inte denna ökning i en proportionell ökning av identifierade illegala invandrare, vilket i stort sett förblev oförändrat jämfört med föregående år.

Trots dessa utmaningar har vissa områden visat förbättringar. Till exempel ökade andelen uppklarade dödsskjutningar i Stockholm avsevärt från 16 till 70 procent, enligt den nya rikspolischefen Petra Lundh.

Med tillskottet av ytterligare 2 500 poliser har den totala styrkan inom polisen nu ökat till 37 359 anställda över hela landet. Trots denna ökning rapporterar polisen ingen märkbar förändring när det gäller allmän ordning och trygghet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) efterlyser nu förbättringar i hanteringen av vardagsbrottslighet såsom stölder och misshandel, samt en minskning av väntetiderna för att komma i kontakt med polisens kontaktcenter. Han betonar att det finns mer att göra inom dessa områden.

Även om den totala andelen poliser i yttre tjänst ökade, minskade deras andel i förhållande till hela poliskåren under året. Samtidigt ökade antalet poliskameror från 535 till 859, och det finns en plan att öka antalet till 1 600 fram till slutet av nästa år.

Polisen bedömer att servicenivån till allmänheten i stort sett har stått still under det gångna året, trots ansträngningarna för att förstärka polisstyrkan och öka antalet poliskameror. Det är uppenbart att det krävs ytterligare åtgärder för att möta de utmaningar som polisen står inför och för att förbättra säkerheten och tryggheten för medborgarna.