Nyheter

Augusti 2020 träffades 12-åriga Adriana av kulor som dödade henne. Fredagen den 14 oktober väckte vice chefsåklagare Anna Svedin åtal mot sex gängkriminella misstänkta för bland annat mord, försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grov misshandel. 3 av männen åtalas för dödsskjutningen av Adriana.

En man som befinner sig utomlands är misstänkt för mordet. Han är nu internationellt efterlyst sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord.  Fyra är häktade i ärendet.

Den massiva förundersökningen ligger på över 12.000 sidor och under presskonferensen berättar vice chefsåklagare Anna Svedin och utredare Lukas Molander som är gruppchef på polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm Syd om hur det arbetat sig framåt genom utredningen.

– Vi har haft ett väldigt stort digitalt material i utredningen, inte minst av chattar och en övervakningsfilmer. Vi har undersökt ungefär 120 beslagtagna mobiltelefoner, berättar Lukas Molander, gruppchef på grova brott i polisområde Stockholm syd.

De män som nu åtalas har kopplingar till en kriminell grupp som som kallar för May-grupperingen. Gänget har under en längre tid haft en konflikt med det så kallade Vårbynätverket och en annan kriminell grupp som kallas för Norsborgsgrupperingen av polisen.

Gängkriminella kopplade till Maynätverket hade planerat att mörda flera personer från en annan kriminell gruppering. Man åkte därför till förorten Botkyrka utanför Stockholm och vid en McDonaldsrestaurang fann man de personer man vill skjuta. Från en vit Audi avlossades ett stort antal kulor men ingen av kulorna träffade de tilltänkta måltavlorna. Den enda person som träffades var 12-åriga Adriana som avled av sina skottskador på platsen.

Vice chefsåklagare Anna Svedin, berättar under presskonferensen att det är ett under att fler inte skadas under skottlossningen. En av orsakerna är att ett av de vapen som användes under skjutningen inte fungerade som det skulle.

– Hade även ”Scorpionen” fungerat hade betydligt fler kunnat förolyckas. Det är ett under att inte fler träffades.

Att fler inte träffades av kulorna återvänder åklagaren till flera gånger under presskonferensen. Adriana stod med två vänner och runt omkring fanns det flera privatpersoner.

– Automatelden har avfyrats urskillningslöst och svepande. Det fanns även risk för sju andra personer att träffas så därför åtalas de även för försök till mord, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

En sak som varit svårt för polis och för vice chefsåklagare Anna Svedin under förundersökningen är den totala tystnaden från de gängkriminella.

– Normalt sätt när ett mord sker så vet man omedelbart inom den kriminella miljön vem som har gjort det och varför och det är någonting man är stolt över, att man lyckats mörda en av fienderna, som man ser det, berättar Svedin .

– I det här fallet var det helt tyst. Ingen visste någonting. Man har förstått tidigt att man gick för långt den här gången. Det här är ingenting man vill bindas till.

– Det här är en fruktansvärd händelse som jag menar har påverkat Sverige väldigt mycket, berättar vice chefsåklagare Anna Svedin.

– De pratar om heder i de här kriminella miljöerna och det vill jag påstå att det absolut inte är. För hade de haft någon heder hade de som vet berättat men det har de inte gjort.

Tystnaden från de kriminella har varit en utmaningen för polisen. Det som har varit avgörande är det digitala material som man lyckats plocka fram. En av de viktigaste bevisen åklagaren har består av krypterade chattar från SkyECC. Via denna app så pratade de kriminella om sina planer och också om vem som sköt Adriana, förklarar vice chefsåklagare Anna Svedin.

– Bevisningen är extremt omfattande. Det är därför det tagit så lång tid då vi vävt en sådan tät väv.

Södertörns tingsrätt: B 12845–20.