Nyheter

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för de tre män som står åtalade efter mordet på tolvåriga Adriana i Norsborg 2020.

Adriana sköts ihjäl sommaren 2020. Hon träffades av kulorna när tre män kopplade till kriminell verksamhet urskillningslöst sköt med automavepen mitt bland folk utanför en McDonaldsrestaurang. De tilltänkta offret träffades aldrig av kulorna. Istället dog Adriana i kulregnet. Hon är ett av många oskyldiga offer i de olika gängkrig som pågår i Sverige. Bakgrunden en konflikt mellan det som kallas Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Åklagare Anna Svedin säger att hon har tillräckligt för att yrka på livstid för de gängkriminella. Försvaret hävdar att bevisningen inte håller på grund av att det inte går att utesluta att andra personer använt de så kallade Sky-telefonerna, som polis knäckt.

Men åklagaren är övertygad om fällande dom.

Lukas Molander, gruppchef på grova brott i polisområde Stockholm syd.
Anna Svedin, förundersökningsledare och vice chefsåklagare, Södertörns åklagarkammare.
Foto: Roger Sahlström

– Det är alldeles uppenbart att brottsligheten är organiserad och att det i så fall är angivet att det föregåtts av särskild planering, säger Anna Svedin under slutpläderingen i rättegången.

– NN kan inte svara på några som helst följdfråga från mig efter att ha avslutat det de vill ha sagt. Att komma med invändningar i ett mycket sent skede ger en signal att gärningsmännen förstår att det finns en viss risk att de kommer att dömas för brott, säger hon i slutpläderingen.

Enligt åklagaren har männen och en okänd gärningsperson anlänt till brottsplatsen i en falskskyltad bil och inifrån fordonet avlossat ett stort antal skott från en kulsprutepistol och en revolver. Adriana träffades av två skott och dog på platsen. Att inte fler personer träffades, däribland två av flickans kompisar, har åklagare Anna Svedin beskrivit som ”ett under”.

Männen har genomgående förnekat inblandning i mordet.