Nyheter

Yahya Ibrahim, en 20-årig individ, har blivit dömd för mordet på Ismail Abdos mamma. En 20-årig man döms till livstids fängelse och en 16-åring till fyra års sluten ungdomsvård.

Tre andra döms för andra brott i samband med dådet.

Händelsen ägde rum förra hösten i Uppsala, då en 58-årig kvinna förlorade sitt liv. Kvinnan var mor till Ismail ”Jordgubben” Abdo, som var inblandad i en pågående konflikt med Foxtrotledaren Rawa ”Kurdiska Räven” Majid. Detta mord blev startskottet för en våg av våldsamheter under hösten, där ett betydande antal människor förlorade sina liv.

Nu har rättvisan kommit ikapp två av de inblandade. Yahya Ibrahim, 20 år gammal, har blivit dömd till livstids fängelse för mordet och kommer även att utvisas. Hans medbrottsling, en pojke på 16 år, har dömts till fyra års sluten ungdomsvård.

Enligt tingsrätten var det bevisat att Yahya Ibrahim var den som höll i vapnet och avfyrade det dödande skottet. Även den 16-årige pojken bedömdes vara medskyldig till mordet.

Tingsrätten skriver att mordet på kvinnan var del i en intern konflikt inom ett kriminellt nätverk, men att kvinnan själv inte hade någon annan inblandning i konflikten än att hon var mamma till en av de utpekade ledargestalterna.

– Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner, säger Jenny Forkman.

Åklagaren Erik Grönvall yrkade på livstids fängelse och utvisning för den 20-årige misstänkte, och även om han ansåg att 15-åringen förtjänade livstids fängelse, yrkade han tidigare på sex års fängelse eller fyra års sluten ungdomsvård på grund av pojkens unga ålder.