I Ronna, Södertälje, har Tawhid Sozan dömts till nio års fängelse för mordet på en man som visade sig vara fel person. Trots att medicinska tester bevisar att han är vuxen, har tingsrätten valt att bedöma honom som 17-åring, vilket resulterar i en betydande straffrabatt. Istället för livstid får Sozan drygt sex års fängelse.

Händelsen inträffade den i oktober 2022 på Enhörnaleden, där en 41-årig man sköts till döds på öppen gata. Offret, som visade sig vara felaktigt måltavla, blev offer för en konflikt mellan två kriminella gängfalanger i Södertälje – Saltskogsfalangen och Ronnafalangen.

Tawhid Sozan, som enligt folkbokföringen är 19 år och född i december 2004, har ljugit om sin ålder vid olika tillfällen, uppger olika födelseår för myndigheter och på sociala medier. Ett medicinskt test den 11 november 2022 indikerade att Sozan var 18 år eller äldre. Åklagaren använde detta och andra bevis för att påvisa att han var äldre än de påstådda 17 åren vid brottstillfället.

Trots detta anser Södertälje tingsrätt att medicinsk undersökning inte är helt tillförlitlig, och de tar även hänsyn till Sozans egna förklaringar om varför han ljugit om sin ålder. Tingsrätten hänvisar till ett tidigare HD-dom och förbjuder livstidsstraff. Istället döms Sozan till 9 år och 6 månaders fängelse, varav han kommer att sitta av drygt sex år med det svenska systemet för två tredjedelsfrigivning.

Ytterligare personer inblandade i fallet har också fått sina domar. En ung man döms för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott, medan andra som åtalats för mord eller medhjälp till mord frikänns. En man döms för stämpling till mord och grovt vapenbrott. Totalt frikänns åtta personer, där tingsrätten anser att bevisningen inte är tillräcklig för en dom. En 23-åring döms till 7 år och 4 månaders fängelse för stämpling till mord, medan en annan 23-åring får 10 månaders fängelse för misshandel, och en 18-åring döms till ungdomsövervakning för att ha tagit hand om mordvapnet.