Nyheter

Bröderna spionerade för Rysslands räkning i över tio års tid. Nu döms spionbröderna. ”Både planering och utförande har skett i organiserad form”, skriver tingsrätten i sin dom

I dag, torsdag, föll domen mot de två bröder från Uppsala som har stått åtalade för att under tio års tid ha spionerat mot Sverige för Rysslands räkning.
Den äldre brodern, Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Den yngre brodern, Payam Kia, 35, döms till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri.

”Det är ställt utom rimligt tvivel att bröderna, gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt uppgifter för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”, skriver tingsrätten i domen. Enligt rättens ordförande Måns Wigén har syftet varit att ”berika sig”.

Den äldre brodern som har bakgrund inom Säpo och försvarsmakten greps hösten 2021 och en kort tid efter greps den yngre broder. I november 2022 åtalades de båda för grovt spioneri.
Verksamheten har, enligt tingsrätten, skett inom ramen för den äldre broderns anställning inom Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Det här handlar om mycket allvarlig brottslighet och en anställd som grovt missbrukat förtroendet. Det är något som inte får hända, men som vi som säkerhetstjänst vet kan hända. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt, skriver säkerhetspolischef Charlotte von Essen i ett pressmeddelande.

Gärningen har rört förhållanden av mycket stor betydelse, skriver chefsrådman Måns Wigén.
”Med full insikt om skadeverkningarna har han anskaffat, befordrat och röjt den informationen till Ryssland, som utgör det främsta hotet mot Sveriges säkerhet. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse”, uppger han vidare.

De båda bröderna har konsekvent förnekat det som anklagats för.