Nyheter

Två syriska bröder, Anas Kiwan, 29, och Ahmad Kiwan, 24, har nyligen blivit dömda i Tyskland för sin inblandning i planeringen av ett potentiellt terrorbrott i Sverige, enligt rapporter från den tyska nyhetskanalen NDR. Den alarmerande händelsen kretsade kring deras påstådda planer på att utföra en bombattack mot en svensk kyrka.

Rättegången resulterade i hårda straff för bröderna, där Anas Kiwan dömdes till fyra år och nio månaders fängelse. Han ställdes inför rätta för att ha förberett ett allvarligt våldsdåd och för att ha varit inblandad i finansiering av terrorism. Å andra sidan dömdes Ahmad Kiwan till en villkorlig dom på ett år för medhjälp till finansiering av terrorism.

Under rättegången erkände bröderna att de hade planerat attentatet som en reaktion på flera incidenter av koranbränningar som hade ägt rum i Sverige. Deras motiv och radikalisering blev därmed centrala punkter i det juridiska förfarandet.

Händelserna som ledde till deras gripande ägde rum under våren i Tyskland, där myndigheterna agerade snabbt för att förebygga den potentiella faran.

Enligt det tyska mediebolaget NDR erkände han under rättegången att han i affekt efter de upprepade koranbränningarna i Sverige planerat ett attentat i landet.

Männen greps vid olika tillslag i Hamburg och Kempten i delstaten Bayern i slutet av april respektive maj och har suttit häktade sedan dess.

– Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, sa chefsåklagaren Liddy Oechtering till TT i maj.

Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning.

Den fem år yngre brodern döms till ett års villkorlig dom för medhjälp till terrorfinansiering. Han hävdade i rätten att han inte kände till planerna om en sprängning, vilket domstolen inte trodde på.