I mars 2010 slog Ahmad Akileh, 23-år ihjäl 78-åriga Inger i Landskrona efter ett bråk vid en parkeringsplats. Nu kan Ahmad Akileh komma att bli svensk medborgare, skriver Expressens ledarskribent Sofie Löwenmark.

Bråket på parkeringsplatsen började med att Ingers make tutade på en bil som blockerade vägen till där han och Inger hade tänkt parkera. Att den äldre mannen tutade provocerade Ahmad Akileh och han gick till attack mot det äldre paret. Under den grova misshandeln fanns en nioåring i Akilehs bil som bevittnade allting.

Akileh misshandlade först maken och sedan slog han den 78-åriga damen i huvudet med ett knytnävsslag. Inger föll omkull och dog senare av skadorna, vilket flera medier rapporterade om 2010. Akileh dömdes för att ha vållat till Ingers död och påföljden blev två års fängelse. Frågan ifall han skulle utvisas prövades ej av domstolen. Misshandeln och domen väckte en enorm vrede och enligt uppgifter så hade Ahmad Akileh en period personskydd från polisen. Vilket starkt fördömdes av Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

– Att det straff som Akileh tilldömdes för dödsmisshandeln av 78-åriga Inger var löjeväckande lågt tycker jag var illa nog. Nyheten om att denne våldsverkare nu också ska släppas på fri fot och dessutom med ett särskilt polisbeskydd, som de flesta brottsoffer och hotade vittnen bara kan drömma om, har verkligen skakat mig. Det här fallet blixtbelyser hur illa det står till med det svenska rättsväsendet idag. Sverige måste snarast möjligt få en ny lagstiftning och en ny praxis som respekterar brottsoffren, värnar de laglydiga medborgarna och står i samklang med den allmänna rättsuppfattningen, sa Jimmie Åkesson när domen föll mot Akileh.

13 år efter Ingers död har det framkommit att Ahmad Akileh har sökt om svenskt medborgarskap. Ansökan har dock stött på problem då Akileh ändrat sina födelseuppgifter hos Skatteverket. Därför har han inte rätt att tillgodoräkna all den tid han har vistats i Sverige utan enbart den period han levt här med riktig identitet. Nu har Migrationsöverdomstolen gett honom prövningstillstånd för att komma fram till ett avgörande om hur vistelsetiden ska beräknas i det fall en statslös människa har korrigerat sina födelseuppgifter.

”Att medborgarskapsfrågan enbart handlar om att vänta ut tid, därtill efter ett känt identitetsfusk, synliggör hur oerhört lågt ställda kraven är. En rimlig utgångspunkt borde självklart vara att en person som dödar är diskvalificerad”, skriver Sofie Löwenmark i ledartexten.