Nyheter

På tisdagskvällen kom Tidöpartiernas besked om ett pausat bistånd till Palestina efter Hamas terrordåd i Israel.

Samtidigt som pressträffen pågick hölls en massiv Hamasvänlig demonstration för Palestina på Medborgarplatsen i Stockholm där islamister menade att Palestina har inget rätt att existera och enda sättet att lösa Palestinafrågan var med ett islamiskt jihad mot judarna.

När Jimmie Åkesson får reda på vad som pågått på Medborgarplatsen i Stockholm blir han upprörd. Efter terroraktionerna har det firats runt om i Sverige,
– Det är ett typexempel för bristande vandel, menar Åkesson.

Är det ett självklart beslut att pausa biståndet till Palestina?

– Ja, det tycker jag. Och det är ju flera länder i EU och andra delar av världen som redan har gjort det. Så det var inte konstigt att Sverige också gör det. Och vi är ju dessutom en ganska stor biståndsgivare så att det jag tycker är rimligt så att vi på det sättet kan försäkra oss om att svenska skattepengar inte används till terror eller främjande av terror eller Israelhat eller antisemitism.

Varför är det rätt beslut?

– Dels så ska svenska skattemedel inte gå till att främja den typen av terror eller annan verksamhet som är kopplat till det här. Det här träffar ju inte bara den enskilda terrorhandlingen, utan det träffar ju också ideologi och strukturer bakom terrorism. Men det är också en viktig signal till palestinska områden och den palestinska myndigheten. Det är också viktig signal till Israel att vi står bakom Israel rätt att existera och att försvara sig mot den här typen av angrepp Det är också en markering från vår sidan eftersom eftersom Sverige har varit en stor biståndsgivare till Palestina och detta har på den senaste tiden ifrågasatts av omvärlden.

Vad vill du säga till dem som firar Hamas terrordåd här i Sverige?

– Jag vill säga till dem att jag tycker att de ska åka härifrån. Ägnar man sig åt sådant så har man inte i Sverige att göra. Jag tycker att det är ett utmärkt exempel på det som vi faktiskt kommit överens om i Tidö avtalet, nämligen utvisning på grund av bristande vandel. Det är ett jättebra exempel på när man ska kunna tillämpa en sådan lag.