Ur flödet/i korthet

Fyrtiotusen pro-palestinska demonstranter under Eurovision-veckan och planerade terrordåd mot Malmö Arena. Det är några av uppgifterna som förmedlas av den israeliska teve-kanalen Keshet 12 News, som har besökt Malmö för att undersöka antisemitismen inför den stundande musikfesten.

Två av kanalens reportrar har besökt Malmö inför Eurovision som ska hållas i staden 4-14 maj. Men samtidigt som Malmö stad saluför evenemanget som ”en folkfest” och ”en vecka fylld av mångfald, underhållning och upplevelser som skapar minnen för livet”, har just mångfalden redan visat sig hota säkerheten under eventet och öka hotbilden mot stadens judar. Inför Eurovision väntar sig de pro-palestinska krafterna 40 000 tillresta demonstranter och säkerhetsvakterna vid moskén al-Waqf varnar reportrarna, som de tror är muslimer, för att vistas i närheten av arenan eftersom det planeras terrordåd.

Men reportaget inleds med en bakgrund och en rundresa i Malmö.

–  Kriget i Gaza kommer hit. Med alla palestinier och araber närvarande och en liten israelisk och judisk kommunitet som bokstavligen står i stand-by, säger den ena reportern.

–  Folk här har varnat oss för att Eurovision här i Malmö inte kommer att bli lugnt, fortsätter hans kollega.

Av reportaget Good Evening Malmö att döma, pekar det mesta på att varningarna är berättigade. Malmö har i decennier varit känt som Sveriges mest antisemitiska stad, där 20 procent av invånarna uppges vara invandrare från muslimska länder och där kommunpolitiker vid upprepade tillfällen uttalat sig antisemitiskt. Antalet judar har minskat stadigt år för år, från omkring 2500 individer på 1970-talet, till dagens knappt 500. Rapporterna om hur judar trakasseras strömmar in och judiska elever och lärare på Malmös skolor har exempelvis uppmanats att avstå från att bära judiska symboler.

Sedan Hamas terrorattacker den 7 oktober, har pro-palestinska demonstrationer samlat tusentals deltagare varje vecka och stödet för Hamas är stort – något som de israeliska reportrarna fick erfara.

Vid flera tillfällen attackeras de av uppretade pro-palestinier och Hamas-supportrar, de blir spottade på och hotade. När det under en demonstration framkommer att de är israeler, måste de skyddas av polis. De får bland annat höra att ”Allah skapade judarna av smuts”, att Israel inte existerar och upprepade tillrop som hoppas att de – och alla judar – dödas.

– Apor och grisar har mer respekt än de har. Även apor och grisar. Jag svär på Allah, säger en man på Möllevångstorget.

– Så du säger att grisar är bättre än judar?

– Mycket bättre! Och om jag kunde, skulle det inte finnas någon jude kvar på jorden! Om jag kunde, skulle det inte finnas något Israel.

Åsikten att det ”inte finns något Israel” är genomgående hos de personer Keshet 12 intervjuar. Under ett besök i köpcentret i Rosengård möter reportrarna kartor där Israel är raderat och individer som uttrycker sitt oreserverade stöd för Hamas, och de konstaterar att de lika gärna kunde ha befunnit sig i Gaza, Ramallah, Kairo eller Damaskus.

I stora delar av Sveriges mest muslimska stad, känns inget svenskt. Några minuter utanför stadskärnan, kommer man till Levanten, konstaterar reportern och berättar att de varnats för att tala hebreiska under besöket i Rosengård.

Beslutet att hålla Eurovision just i Malmö har kritiserats, just på grund av den utbredda antisemitismen som efter den 7 oktober nu visas helt öppet. Efter att ha försökt få Eurovision att utesluta Israel från tävlingen, försöker nu pro-palestinska grupper pressa deltagande artister att bojkotta eventet. Men Eurovision kan även komma att innebära mer handgripligt våld.

I slutet av den 20 minuter långa filmen visas hur reportrarna utger sig för att vara muslimer och beger sig till moskén al-Waqf i Malmö, en moské de konstaterar är större än många på Västbanken. Under ett samtal med säkerhetsvakterna varnas de för att befinna sig i Malmö under Eurovision, eftersom det planeras terrordåd riktade mot israeler:

– We’re going to the Eurovision in a month’s time.

– Don’t go there. Don’t go there.

– Where, the Eurovision? Why not?

– They will blow it up.

– Really? Really? Why?

– Because there will be Israelis there. Israel is going to sing there: ”Palestine is shit! Palestine is shit!”

– Okay?

– So they’re going to bomb.

– What do you mean ”bomb”? Who?

– Please don’t tell anyone. I just want to tell you… My parents they work and live there, at the job they told them they can’t go to the job for two weeks because maybe they will explode.

– Really?

– Many from Sweden don’t go to their jobs… In the lasts two weeks. They work close to Malmö Arena where they are going to sing.

– Are they afraid of terror attacks of ISIS?

– Yes. Very much.

 

– Vi ska till Eurovision om en månad.

– Gå inte dit. Gå inte dit.

– Vart, Eurovision? Varför inte?

– De kommer att spränga det.

– Verkligen? Verkligen? Varför?

– För det kommer att finnas israeler där. Israel kommer att sjunga där: ”Palestina är skit! Palestina är skit!”

– Okej?

– Så de kommer att bomba.

– Vad menar du med ”bomba”? Vilka?

– Snälla berätta det inte för någon. Jag vill bara berätta… Mina föräldrar jobbar och bor där, på jobbet sa de till dem att de inte kan gå till jobbet på två veckor för det kanske exploderar.

– Verkligen?

– Många från Sverige går inte till sina jobb… De senaste två veckorna. De jobbar nära Malmö Arena där de ska sjunga.

– Är de rädda för terrorattacker från ISIS?

– Ja. Väldigt mycket.

Eurovision kan bli den sista spiken i kistan för Sverigebilden. Men en målsättning kan mycket väl uppfyllas: Eurovision 2024 kan skapa minnen för livet.

Reportaget Good Evening Malmö kan du se här.