Nyheter

På lördagen förenades Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tillsammans med kommunister och Hamas-anhängare på Sergels Torg i Stockholm.

Det var närmare ett tusental som samlades på Sergels torg för att demonstrera mot Israel och det judiska folket. Hamas-anhängarna oväntat hjälp från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen som skanderade tillsammans med demonstranterna om att krossa Israel och utrota judarna. När NMR bestämde sig för att lämna Sergels Torg så började Hamas-anhängarna skrika mot dom.

Under sin demonstration för Palestina så framfördes flera antisemitiska sånger. Bland annat så ljudade ”From the river to the sea, Palestine will be free” över Sergels torg.

Ett betydande antal palestinier, andra arabiska medborgare och människor som sympatiserar med Palestina, inklusive medlemmar från Revolutionär Kommunistisk Ungdom och försäljare från Proletären, samlades på Sergels torg i Stockholm klockan 16.00 på lördagen.  Demonstrationen mot Israel inträffade en vecka efter det att Hamas hade angripit Israel och genomfört en massaker på israeliska civila judar.

Formellt sett var demonstranterna där för att uttrycka sitt stöd för Palestina och dess invånare på Gaza. Trots detta utvecklades demonstrationen snabbt till en manifestation för hat mot Israel och judar. På en av flaggorna kunde man läsa budskapet ”intifada till seger.” Det fanns även slogans riktade mot Israel. Ordet ”intifada” är en term som ofta används för att beskriva palestinska våldsamma upplopp och attacker mot Israel.

Leve Palestina. Intifada till Seger.
Foto: Roger Sahlström

Majoriteten av flaggorna bar Palestina-emblemet, men det fanns även flaggor från andra muslimska länder, såsom Irak, Somalia och Turkiet.

Under de olika talen, de flesta av dem på engelska, hörde man regelbundet ramsan ”Free, free Palestine.”

Några av talarna betonade att de inte hyllade Hamas eller terrorister, att de älskade Sverige, och att de utövade sin rätt för att protestera mot Israel. En del av talarna sa gång på gång att det var acceptabelt att angripa eller döda civila.  civila.

En talare förnekade påståenden om att Hamas mördat barn, trots rapporter och bilder som visar brända spädbarn och vanställda kroppar, vilka hade blivit bekräftade av flera oberoende källor.

Det förekom även minst en gång att den ökända frasen ”From the river to the sea, Palestine will be free” sjöngs. Denna fras syftar på att Palestina bör sträcka sig från floden Jordanfloden till Medelhavet och innebär i praktiken Israels upplösning. I vissa fall har användningen av denna fras lett till att polisen i andra länder, som i Wien, Österrike, har återkallat tillstånd för pro-palestinska demonstrationer, med hänvisning till att det innebär uppmaningar till våld, enligt Reuters.

En vecka efter Hamas terrordåd var de officiella dödstalen bland israeliska judar uppe i 1 300 personer, och över 100 judar ansågs fortfarande vara gisslan hos Hamas.