Nyheter

I dag tågade en massiv Palestinademonstration genom Stockholm. Tusentals gick från riksdagshuset till LO-borgen. Under marschen skanderades många antisemitiska ramsor..

En judisk kvinna var inbjuden att hålla tal och hon fick emotta applåder och hyllningar för sitt mod att ställa upp som talare. Dock så tystades hyllandet när kvinnan kritiserade Hamas blodiga attack mot Israel.

Flera olika kommunistiska grupperingar deltog för att visa sitt stöd för Palestina och sprida sitt budskap om en värld utan kapitalism.

Kommunister som deltar i Palestinademonstration.
Foto: Roger Sahlström

Uppmuntran till Intifada (upplopp) från demonstranter.
Foto:Roger Sahlström

 

Trots inrådan från polisen så stannade demonstrationen till vid  Adolf Fredriks kyrka där man läste upp ett budskap till Olof Palme. Demonstranterna sa att de saknades Palme och hans Palestinavänliga politik.

Vid norra bantorget hölls det flera antikapitalistiska tal och en av talarna menade att det var Wallenberg och svenskarnas girighet som låg bakom konflikten mellan Israel och Palestina.  Flera gånger under marschen och talen så skanderas det ramsor på svenska och arabiska som var direkt hat mot det judiska folket. From the river to the sea, Palestine will be free, sjöngs flera gånger. Trots flera antisemitiska yttranden så la sig polisen inte i.

De som möttes av den massiva demonstrationen stod mest frågandes och undrade vad som pågick. En man berättar för Document att han känner inget annat än upprördhet när han hörde hur demonstranterna framförde sitt hat mot judar.

– Hur får detta pågår? Detta är för fan början på pogromer mot judarna.  Har vi inte lärt oss något av historien?
Mannen kom senare i handgemäng med ett par demonstranter som skrek åt honom att ”alla judar kan åka hem”.

Det är oklart med vad de menade med att åka hem, eftersom demonstranterna menar att Israel inte bör finnas.

Arrangörerna bakom demonstrationen ska fortsätta med protesterna mot Israel så länge kriget pågår.