Nyheter

Judenhatet blir visuellt synligt i Tyskland igen. Antalet antisemitiska händelser ökar över hela landet. I Berlin utreder kriminalpolisen att okända personer de senaste dagarna har målat Davidsstjärnor på dörrar och bostäder, vilket är ett brott enligt tysk lag.

Otvetydig symbolik

Symboliken går tillbaka till 1940-1945, då nazisterna märkte judiska butiker i den tyska huvudstaden med Davidsstjärnor och antisemitiska slagord.

En ung kvinna med judiska rötter ringde till polisen efter att ha upptäckt att det var målat en Davidsstjärna på dörren när hon kom hem. Polisen rådde henne att ta bort den själv, eftersom de inte kunde veta ”vilka krafter den kunde dra till sig.” Nu pågår en utredning om misstänkt hat och skadegörelse.

Här bor en jude

Den unga kvinnan känner inte till att hon har fiender, men på dörren till hennes lägenhet hänger en mezuzah, en judisk husvälsignelse:

Alla som känner till det kommer vid första ögonkastet att se att här bor en jude. Jag talar hebreiska, ringer på hebreiska och bär en Davidsstjärna. Jag har seriöst övervägt att stanna hemma. Jag är rädd, eftersom jag inte kan bedöma trappans nivå,” säger hon till tyska Bild.
En känsla av fiendskap

Hebreisktalande personer ska vid flera tillfällen ha blivit hotade eller bespottade på gatan, och judiska skolor har hållit stängt. Även israeliska restauranger har varit stängda.

Det finns en känsla av fiendskap. I det judiska samhället känner människor sig mycket sårbara och hotade. Det sipprar in, citerar Times of Israel en jude bosatt i Berlin.
”Pro-Palestinska” demonstrationer är Pro-Hamas demonstrationer

Hatet ökar.

Över hela världen finns det många fall där hus tillhörande judar har markerats med Davidsstjärnan – och därmed pekats ut för döden – precis som nazisterna gjorde det.

SStand against #Hamas#Hamas_is_ISIS#StandwithIsreal 🇮🇱 pic.twitter.com/fNslOihHa6

— Dapper Detective (@Dapper_Det) October 14, 2023