Terroristen Abdesalem Lassoued befann sig illegalt i Sverige mellan 2012 och 2014. Enligt migrationsverket satt han i svenskt fängelse.

– Han har troligen använt sig av olika identiteter när han rest mellan länder, berättar Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säkerhetspolisen.

Två äldre män föll offer för Abdesalem Lassoued när han öppnade eld mot dom. Anledningen ska ha varit att de var svenskar. Lassoued berättar själv i ett videoklipp om sin terrorhandling och säger att han dödade svenskar för att han ansåg att han behövde skydda islam.
En tredje man skadades också i attacken och vårdas nu på sjukhus.

Dden belgiska säkerhetspolisen ska haft översikt på Lassoued då han enligt polisen radikaliserats.
Han kom till Belgien i november 2019 och sökte asyl från Tunisien, året därpå fick han avslag på sin ansökan, och kort därefter gick han under jorden.

Enligt Migrationsverket befann sig Abdesalem Lassoued befann illegalt i Sverige mellan 2012 och 2014 och ska då ha suttit i ett svenskt fängelse, något Sveriges Radios Ekot var först med att uppmärksamma.

– Först tittade vi på det namn som cirkulerade i morse, då hittade vi ingenting på det namnet. Sedan har vi sökt vidare och då kan vi konstatera att vi hittade en individ som har varit i Sverige med delvis andra identitetsuppgifter mellan 2012 och 2014. Den här personen har aldrig haft uppehållstillstånd i Sverige, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

– Han har aldrig haft uppehållstillstånd i Sverige och överfördes till ett annat EU-land i enlighet med Dublinförordningen efter att han hade avtjänat ett fängelsestraff här.

Migrationsverket vill inte uppge vad Abdesalem Lassoued satt fängslad för, vilket EU-land han överfördes till efter sitt avtjänade straff.

Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg säger att Abdesalem Lassoued inte varit föremål för Säpos hantering. Däremot bekräftar man att han befunnit sig i Sverige under en kortare period för tio år sen.

– Han har troligen använt sig av olika identiteter när han rest mellan länder, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säkerhetspolisen.