Kommentarer

Terrorn mot konserten i Moskva är inte den första i sitt slag, varken i Ryssland eller Västeuropa. När man ser saker i sitt sammanhang är det lättare att förstå: Det finns mer att komma med.

Dobrovka-teatern 2002: 41 tjetjener, många av dem kvinnor, går in i teatern. Det slutar med att 129 åskådare och skådespelare mister livet.

Bataclan 2015: IS stormar konserten med Eagles of Death Metal och dödar 89 personer i en ofattbar bestialisk handling som myndigheterna har undanhållit allmänheten. Grymheter begicks i nivå med den 7 oktober, men myndigheterna lägger locket på. De vill inte att allmänheten ska få veta vad jihadisterna är kapabla till. Grymheterna vittnar om deras hat mot de otrogna.

22 personer dödades när Salman Abedi sprängde sig själv i luften under en konsert med Ariana Grande på Manchester Arena 2017.

Bataclan öppnades igen av Sting med Peace & Love, och offren från Manchester Arena hedrades med Oasis ”Don’t look back in anger” vid en fotbollsmatch i Paris där president Macron och Theresa May närvarade.

De vill hellre glömma.

Även en flyktig blick på norske nyhetsbyrån NTB:s terrorismbevakning visar att IS spökar i kulisserna. Särskilt i Sverige, och när Sverige är inblandat gäller det även Danmark och Norge. 25 juni-attacken mot Pride var inte en olycka.

Två afghaner greps nyligen i Tyskland. De planerade en attack mot den svenska riksdagen. Nationalförsamlingar brukar vara mycket väl skyddade i dag. Men bakdörrar kan stå öppna, leveranser måste in och servicepersonal sättas i arbete.

Notera att det inte finns någon terrornätverksdatabas där man enkelt kan få en överblick över terrorismen i Europa. Detta borde ha varit en prioriterad uppgift. Särskilt en karta över nätverken över nationsgränserna.

Då skulle vi inse att Sverige spelar en nyckelroll som bas för terrorism, inte bara i Europa.

Terrorismen är global: Ledarna bor i Sverige, lär sig språket, kulturen, blir västerländska. Sedan återvänder de till Somalia, till exempel, och nu är kopplingen mellan Sverige och Somalia så nära att det är möjligt att driva terroristnätverk därifrån.

En av dessa ledare är Abdelkadir Mumin. Han bodde i 13 år i Angered utanför Göteborg. Nu är han bosatt i Somalia.

För ett par veckor sedan gjorde svensk polis en razzia mot en moské i Tyresö och grep fyra personer. Två av dem var svenska konvertiter och två somalier, en kombination som oroar säkerhetspolisen.

Abdelkadir Mumin bodde också i Storbritannien i flera år, tillräckligt länge för att bli medborgare. Han blev en av de religiösa ledarna för al-Shabaab, tills han tog med sig 20 islamister och anslöt sig till ISIS i Somalia, känt som ISS.

Motsättningen mellan ISS och al-Shabaab påminner om den ideologiska kampen inom den kommunistiska rörelsen. Lenin ville ha en världsrevolution. Stalin nöjde sig med kommunism i ett land. Detta är också fallet med talibanerna och al-Shabaab. De är begränsade till nationella ramar. IS, å andra sidan, vill ha världsrevolution.

Precis som maoistiska grupper skalar de av sig och radikaliseras: När IS uppstod i Afghanistan verkade de små och marginella. Nu har IS Khorasan spridit sig långt utanför Afghanistans gränser och erkänns nu som den mest extrema grenen av IS.

Khorasan påstår sig ligga bakom attacken i Moskva, och en av afghanerna i Tyskland sägs ha varit IS-K.

Terroristplanering sker över nationsgränserna. Förra året planerade en grupp att spränga en svensk kyrka i luften som hämnd för koranbränningar.

Förra året greps två syriska bröder, båda asylsökande i Tyskland, Anas och Ahmad Kiwan, och dömdes senare för att ha planerat att utföra en attack mot en svensk kyrka.

Polisen i den tyska delstaten Bayern grep bröderna innan de kunde genomföra attacken, men de befann sig långt borta, enligt domstolsdokument från fallet.

Bröderna ska ha varit ute efter att hämnas koranbränningen, som har ägt rum ett stort antal gånger i Sverige och fortfarande är tillåten. För mindre än en vecka sedan genomfördes ytterligare en koranbränning mitt i den svenska huvudstaden.

Idag har båda fått sina domar. Den ene dömdes till fyra och ett halvt års fängelse, den andre fick villkorlig dom för att ha finansierat försöket.

De fyra i Tyresö hade kopplingar till Abdelkadir Mumin i Puntland. Men Sverige har också ”äran” att ha fostrat en av ledarna för al-Shabaab, Fuad Mohamed Qalaf, även känd som Fuad Shangole. Han bodde i Sverige i 12 år och var aktiv i Rinkebymoskén och föreläste i Bellevue-moskén utanför Göteborg, samma plats där Abdelkadir Mumin arbetade.

En tredje viktig person är Mohamed Moumou.

Magnus Ranstorp konstaterar att flera stora terroristledare har bott i Sverige. Han nämner också Mohamed Moumou, som var den näst högste ledaren för Islamiska staten i Irak, senare IS.

– ”De här personerna tillhör den etablering av extremistiska ekosystem som successivt har byggts upp i Sverige. De är stora terroraktörer som har många kontakter inom de här kretsarna. Det är så de extremistiska miljöerna har utvecklats.

Ett extremistiskt ekosystem, njut av den termen. När det ibland kommer fram att ”svenska” barn har skickats av sina föräldrar till utbildningsinstitutioner i hemlandet, kan det vara till koranskolor som drivs av dessa män. Barnen återvänder som potentiella terrorister, men det är inte tillåtet att säga det. Våra politiker sluter migrationsavtal som gör flödet av människor ännu enklare, jfr Marrakeshavtalet.

Ekosystemet fungerar i både Sverige och Somalia. Pengar flödar mellan dem, men också människor och idéer.

En del av dem är livsfarliga för befolkningen i Europa.

 

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/terrorledarnas-tidigare-liv-i-sverige-fristad/https://www.berlingske.dk/internationalt/islamisterne-i-europa-har-blikket-rettet-stift-mod-sverige-men