Ur flödet/i korthet

Terrorismforskare tror att attacken i Moskva kan inspirera till nya attacker.

– Den här typen av lyckad terrorattack kan inspirera andra att göra något liknande, säger Magnus Ranstorp, statsvetare och terrorismforskare vid Försvarshögskolan, till Nettavisen.

Frankrike höjde sin beredskapsnivå på söndagen efter attacken i Moskva. I Norge har det norska polisdirektoratet infört en tillfällig beväpning under påsk. I Sverige ligger hotnivån kvar på fyra på en femgradig skala.

– Det finns en viss copycat-effekt”, säger Ranstorp.

IS-Khorasan är en separat IS-gren i Afghanistan. De anses vara extremt brutala. Ranstorp, som anses vara en av Nordens ledande terrorismforskare, säger till svenska medier att gruppen har både viljan och kapaciteten att utföra stora och extrema terrordåd.

– De talar i termer att slakta de kristna. Det är religiöst motiv bakom och handlar om att man inför domedagen ska ha upprättat kalifatet över Afghanistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Iran och Bangladesh. De strider inför domedagen och det handlar om att besegra sina fiender, säger Ranstorp till TV4.

Ranstorp säger att IS-Khorasan har använt sina propagandakanaler för att uppmana till attacker mot både svenskarna och holländarna 2023.

– 2023 kom det uppmaningar om att döda olika människor i olika kategorier. Det var allt från polis och säkerhetspersonal till attacker mot köpcentra, festivaler och konserter. Men det har varit många grupper som har hotat Sverige i samband med koranbränning, både IS och al-Qaida, säger terrorforskaren.

Även om det inte finns några specifika hot mot Norge, baseras norska Politidirektoratets beslut att tillfälligt beväpna landets polis under påsk på en uppdaterad hotbedömning från den norska polisens säkerhetstjänst (PST).

PST lyfter fram kyrkor och kristna samlingshus som aktuella mål i den oklassificerade hotbedömningen Samlinger og arrangementer i 2024 (U), som publicerades i måndags.