Nyheter

Salwan Momika har gripits av norska myndigheter och hålls kvar på asylboendet Trandum i väntan på utvisning till Sverige. Norska myndigheter anser att han utgör en säkerhetsrisk.

– En utvisning kommer att ske så snart de formella och praktiska arrangemangen är på plats, enligt en dom från Oslo tingsrätt.

Norge vill skicka tillbaka honom baserat på Dublinkonventionen, som säger att det första säkra landet du anländer till som asylsökande är ansvarigt, men Momika har utvisats från Sverige och åkte därför till Norge den 28 mars.

Men de norska myndigheterna verkar inte oroliga för hans säkerhet, utan för Norges. De betraktar honom som en säkerhetsrisk.

Vad som kommer att hända med Momika verkar inte intressera dem.

Det norska utlänningsdirektoratet förväntas be Sverige att ta tillbaka Momika med hänvisning till Dublinavtalet, där den allmänna regeln är att en asylsökande som har ansökt i ett annat fördragsland ska utvisas dit.

Polisens säkerhetstjänst (PST) sade dagen efter gripandet av Momika att han utgör ”ett hot mot grundläggande nationella intressen”.
Denna bedömning kan bara betyda att de norska myndigheterna inte längre kommer att skydda någon som hotas av mord av islamister.

Momikas uppehållstillstånd i Sverige har återkallats och han har formellt utvisats ur landet. Samtidigt är det inte möjligt att återsända honom till Irak, och han har därför tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, enligt domen.

Irakiern är ett uppenbart mål för islamister, och de norska säkerhetsmyndigheterna ska ha analyserat att även en kort vistelse skulle kunna leda till att potentiella terrorister felaktigt förknippar Norge med Momika.

De norska myndigheterna anser inte att Momika har rätt att skyddas från våldsamma islamister. Det är deras egen säkerhet de är bekymrade över, och Momika är ett hot mot den. Inte islamisterna.

Momika verkar vara en bricka i spelet mellan de norska och svenska myndigheterna. Ingen av dem vill ta ansvar för en man som har bränt Koranen offentligt. Inställningen tycks vara att han själv bett om det.

Om något skulle hända Momika skulle det vara första gången som myndigheterna offentligt har vridit sina händer och lämnat en man som förföljs av islamister åt sitt eget öde.

Att bränna Koranen, hur osmakligt det än är för de troende, är en icke-våldshandling. Men myndigheterna böjer sig för den våldsamma islam.

I början av veckan cirkulerade ett meddelande på Twitter om att Momika var död. Det visade sig inte vara sant. Han var i norskt förvar. Den norska polisens utlänningstjänst sade ingenting om detta.

Tingsrättsdomare Dagfinn Grønvik konstaterar att Momika lider av PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Han har erbjudit sig att stanna på sitt rum, men det är inte tillräckligt bra för domaren. Han kommer att hållas inlåst tills han kan utvisas.

En utvisning kommer att äga rum så snart de formella och praktiska arrangemangen är på plats. Utlänningen har vissa hälsoproblem, bland annat PTSD. Han kommer vid behov att kunna få uppföljning från hälsovården på migrationsförvaret under förvarstiden. Vid behov kommer läkarna att besluta om utlänningen ska hänvisas till specialisthälsovården Domstolen anser att en effektiv tillämpning av invandringsbestämmelserna, med särskild hänsyn till risken för kringgående, måste ha företräde framför utlänningens behov av att vara i frihet.

Tidsfristen är satt till fyra veckor.