Nyheter

Efter ett blodigt terrordåd som krävt över tjugo döda och 117 skadade på ett hotell i Mogadishu efterlyser nu USA en imam med kopplingar till Sverige.  Enligt Doku så handlar det Fuad Mohamed Khalaf , en av de  högsta ledarna för terrorgruppen al-Shabaab.

Fuad Shangole. Bilden, publicerad av al-Shabaab, uppges vara tagen i sommar.

Enligt Doku så kom Fuad Mohamed Khalaf kom till Sverige 1994 och predikade under flera år om våldsam jihad i en moské i Rinkeby. Efter att ha blivit hårt övervakad av Säkerhetspolisen lämnade han Sverige 2004 och flyttade till Somalia, där han så småningom uppnådde en hög position inom al-Shabaab. Sedan 2010 är han uppsatt på den amerikanska regeringens lista över särskilt eftersökta terrorister.

I fredags anföll al-Shabaab ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Attacken slutade med över20 döda och 117 skadade. Hotellet sägs vara ett populärt tillhåll för medlemmar i Somalias regering, som al-Shabaab försöker störta för att kunna upprätta ett shariastyrt samhälle. Under åren har terrorgruppen utfört ett stort antal attacker mot bland annat hotell och restauranger i såväl Somalia som dess grannländer. 2014 uppmanade Fuad Mohamed Khalaf jihadister att utföra attacker i Kenya.

För dessa attacker jagas al-Shabaabs ledarskick av bland annat USA. I november förra året gick amerikanska myndigheter ut med en förnyad efterlysning av de fyra mest eftersökta ledarna för terrororganisationen. En av dem är Fuad Mohamed Khalaf, även kallad Fuad Shangole, och som bott ett decennium i Sverige. Den som kan ge värdefull information om honom kan enligt efterlysningen få upp till fem miljoner amerikanska dollar i belöning. Han uppges vara en ”financial facilitator” för terrororganisationen.


Läs artikeln hos Doku