Nyheter

Den 7 mars genomförde polisen flera räder mot olika bostäder samt Tyresö Moské. Två bröder, 24 och 22 år gamla, är nu misstänkta för förberedelse till terroristbrott och togs till fånga i en lägenhet under denna insats.

Senare förra veckan, i onsdags, genomfördes ännu en aktion i Tyresöområdet i samband med den pågående terrorutredningen. En man arresterades och häktades sedan i fredags, misstänkt för att ha kopplingar till en terrororganisation.

Den arresterade mannen är i 60-årsåldern, svensk medborgare, och har bott i Sverige sedan 90-talet efter att ha kommit från Somalia. I dokument från Nacka tingsrätt framgår det att åklagaren hade utfärdat en arresteringsorder redan dagen innan, under tisdagen, i mannens frånvaro. Försvararen för mannen har avböjt att kommentera häktningsbeslutet.

Enligt uppgifter till Expressen kopplas den arresterade mannen till Tyresö Moské, som polisen genomförde razzior mot den 7 mars. De två bröderna som också är misstänkta för terrorism konverterade till islam när de avbröt sina gymnasieutbildningar i förtid. Det har tidigare framkommit att de började besöka moskén i Tyresö, som drivs av en islamisk förening.

Vid den tidigare insatsen i mars greps även två andra män, 23 och 20 år gamla, i en bil och misstänktes för grovt vapenbrott. Säkerhetspolisen har tidigare kopplat de misstänkta personerna till terrorgruppen IS i Somalia.

Utredningen leds av åklagaren Lars Hedvall på Riksenheten för säkerhetsmål, men han har valt att inte kommentera den senaste häktningen. ”Vi arbetar framåt helt enkelt,” säger han.

Fakta IS

Sedan oktober 2015 finns en jihadistorganisation som svurit trohet till IS i Somalia, Abnaa ul-Calipha eller Islamiska staten i Somalia (ISS).

I jämförelse med al-Shabaab är ISS inflytande relativt litet och dess utbredning begränsad. De bedöms ha omkring 150-300 stridande som framför allt är aktiva i Puntland.

Gruppens uttalade mål är att upprätta ett islamiskt kalifat i Somalia, men andra centrala delmål är också att ta över inflytande från al-Shabaab och expandera utanför Puntland.

Organisationen har mött motstånd från SNA, den regionala armén i Puntland och framför allt från al-Shabaab. Trots att de kan tyckas ha vissa överlappande mål är ISS och al-Shabaab rivaler.

En av de främsta skillnaderna mellan organisationerna tycks vara att al-Shabaab vill behålla ett lokalt fokus medan ISS tydligare vill koppla samman kampen i Somalia med internationell terrorism och global jihad.

Källa: Center mot våldsbejakande extremism