Nyheter

Säkerhetspolisen har tillsammans med nationella insatsstyrkan gjort ett tillslag mot en lokal som tillhör en islamisk förening i Tyresö. Fyra personer har gripits och är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Under en husrannsakan hos en av de misstänkta, en 18-åring, kommer polisen ut med famnen full av automatvapen, enligt uppgifter till Expressen.

Männen tillhör en gruppering ur den våldsbejakande islamistiska miljön.

– Vi ser internationella kopplingar till terrororganisationen Islamiska staten, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo.

Det vad vid klockan 13.55 som polisen larmades om explosioner i Tyresö. De smällar som hörts var i samband med att nationella insatsstyrkan gjort ett tillslag mot en lokal som tillhör en islamisk förening. Insatsstyrkan har med Säpo gjort flera insatser under dagen i Tyrsesö.

– Vi har haft en insats på ett antal platser och i samband med detta har fyra personer gripits har anhållits för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott, säger Adam Isaksson Samara på Säpo.

Polis under insats mot islamistisk förening i Tyresö.
Foto: Roger Sahlström

Säpo säger att de har agerat mot en grupp individer som finns inom den våldsbejakande islamistiska och extremistiska miljön.

– Vi ser att det finns internationella kopplingar till IS, terrororganisationen Islamistiska staten. Vi ser också att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Säpo har under en tid bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete med polisen. Säpo vill inte kommentera vilken typ av vapen misstankarna om grovt vapenbrott gäller.  De kan inte heller kommentera vilken typ av terrorbrott som gruppen misstänks ha planerat.

– Men utifrån det underrättelsearbete som vi bedrev i det här ärendet så bedömde vi att vi behövde agera för att avbryta den här planerade brottsligheten och avvärja ett möjligt hot, säger Fredrik Hultgren-Friberg.

Insatsen genomfördes efter att Säkerhetspolisen tillsammans med Polismyndigheten arbetat med ärendet under en längre tid. I samband med insatsen genomfördes även flera husrannsakningar.

En förundersökning bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.