Nyheter

Våldsbejakande islamister i Sverige har lyssnat på uppmaningar från terrorgrupper om att begå våldsdåd i Sverige, enligt Säpo. Vi ser att de reagerar på uppmaningar till terrordåd, säger Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen har en tid sett ett ökat flöde av hot som riktas mot Sverige. Hoten kommer bland annat från terroristgrupper som IS, al-Qaida, al-Shabaab och Hizbollah. Enligt Säpo motiverar detta islamister i Sverige.

– Den svenska våldsbejakande islamistiska miljön reagerar på omständigheter och olika uppmaningar, säger Fredrik Hallström, chef för författningsskydd och kontraterror vid Säkerhetspolisen.

Det polariserade läget i omvärlden gör situationen lättantändlig, säger han.

Har al-Qaidas hot mot polisen förvärrat situationen ytterligare i Sverige?

– Jag skulle säga att det ligger inom ramen för det förväntade. Vi har tidigare sett att terroristorganisationer ger uttryck för mjuka mål men också hårda mål där polisen bland annat är en del av de hårda målen. Detta ska givetvis ses i ljuset av de allmänna sammankomster och manifestationer som görs där man uppfattar att polisen skyddar den som genomför manifestationen.

Hur stor är den våldsbejakande islamistiska gruppen i Sverige och vad kan de ställa till med?

– Vi har en ganska god bild på den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige. De nätverk och strukturer som finns i bedömer vi  löpande och vi har inhämtning kring de här individerna. Den propagandan som islamisterna sprider inte är endast en marknadsföring utan också med förhoppningen att någon ska genomföra ett våldsdåd i Sverige. Vi ser att dessa grupper just nu rör rör sig och att man reagerar på omständigheterna och uppmaningar från terrorgrupper.