Nyheter

Fyra personer har blivit anhållna i samband med misstänkt förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott, varav en av dem är en man i 20-årsåldern. Säkerhetspolisen genomförde en räd på torsdagskvällen hos mannen. Denna åtgärd var en del av flera tillslag som genomfördes av både Säkerhetspolisen och polisen under torsdagen. De fyra personerna greps och anhölls på fredagen och misstänks för kopplingar till terroristorganisationen IS i Somalia.

Enligt Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen, är de anhållna relativt unga och har bevisade kopplingar till IS i Somalia. Under torsdagen genomfördes ett tillslag mot en moské i Tyresö, där fönsterrutor och dörrar krossades av polisen. Ett annat tillslag genomfördes vid en annan adress i Tyresö där en av de gripna är en man i 20-årsåldern.

Mannen i 20-årsåldern har en bakgrund av flera fall av ringa narkotikabrott och har tidigare varit omhändertagen enligt LVU (Lagen om vård av unga) och placerad på hem för vård eller boende (HVB) samt Statens institutionsstyrelse (SIS). Under en tid av sin omhändertagande avvek han och befann sig under några månader i norra Afrika.

En personutredning från Kriminalvården för över ett år sedan visar att mannen huvudsakligen uppehåller sig i sitt hemland i norra Afrika där han lever under socialt ordnade förhållanden.

Insatsen som ledde till gripandet av de fyra misstänkta har påståtts vara planerad under en längre tid och genomfördes enligt Säkerhetspolisen för att förhindra ett möjligt hot. Fredrik Hallström från Säpo har inte uteslutit möjligheten att det kan finnas fler personer som kommer att bli frihetsberövade i samband med denna händelse.