Nyheter

Efter de så kallade koranupploppen i Norrköping, Linköping, Rinkeby, Örebro, Malmö och Landskrona under påskhelgen så har domar nu fallit. 

Den danska politikern Rasmus Paludan hade fått tillstånd för en sammankomst i Norrköping. Paludan kom aldrig till staden, trots detta så uppstod ett våldsamt upplopp. Boende i Navestad satte eld på bilar och när brandkåren skulle släcka utsattes dom för stenkastning. Senare gav sig upprorsmakarna på polisen som tvingades att avlossa varningsskott. 

Sent på eftermiddagen hamnade en av poliserna i ett trängt läge när han och hans kolleger retirerade från en ramp. De överöstes av stenar, och polismannen fruktade för sitt liv – och kände sig tvungen att skjuta mannen i benet. 

”Jag hinner se att han rycker till och jag gissar att det är jag som träffat honom”, skrev polismannen senare i ett PM. 

Efter skottet upphörde kravallerna.

Tingsrätten är mycket kritisk till polisledningens taktik på påskdagen, särskilt beslutet att försöka inta rampen.

”Det framstår som uppenbart att polisledningen där tog en påtaglig risk att poliser skulle skadas allvarligt. Det beslutet fattades trots att det skydd som i det läget framstod som det kanske viktigaste, sköldar, saknades eller fanns i ett alldeles för litet antal”, står det i domen.

I Sveaparken i Örebro skadades 71 poliser av stenar under ett våldsamt upplopp varav 50 skadades så pass allvarligt att de fick åka till sjukhus för vård. Upploppsmakarna stal flera polisbilar som de satte i brand.  Tre män har dömts. 

De våldsamma kravallerna i Sveaparken i Örebro var enligt flera vittnesmål från flera poliser de värsta under påskhelgen. Minst 71 poliser skadades av stenkastning under upploppen, varav 50 så allvarligt att de måste uppsöka vård. Flera polisbussar kapades och sattes i brand. 

Polisen Caroline, som fick hjälmen spräckt i upploppet, berättade för Expressen:

– De hade inte längre fokus på personen som ska ha sammankomsten, utan på att skada polisen. 

Elva män har dömts till fängelse för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Sveaparken i Örebro på långfredagen.

I Rinkeby genomförde Rasmus Paludan en koranbränning på långfredagen, vilket fick boende i området att reagera och en folksamling började kasta stenar och andra föremål mot polisen. En man i 30-årsåldern har dömts till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp. har senare skärpt straffet till tio månaders fängelse. Mannen är medborgare i Tadzjikistan och hade redan ett utvisningsbeslut.

I Södra Sverige, Malmö och Landskrona är ingen person dömd eller åtalad för upplopp. 35 personer är misstänkta för  grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

I Malmö är ingen person dömd eller åtalad för påskhelgens upplopp på Rosengård och Skånegården. 35 personer är skäligen misstänkta för bland annat.

– Det tar lite längre tid här hos oss, för vi hade tre olika tillfällen, säger polisens utredningsledare Håkan Persson, till Expressen..

Med anledning av upploppet i Landskrona på påskafton har polisen redovisat förundersökningar gällande sju misstänkta.. Fyra av dem är unga vuxna män, och åklagaren Sara Salomonsson räknar med att väcka åtal för våldsamt upplopp mot alla fyra, skriver Expressen.

Tre av dem är ungdomar som fyllt 15 men inte 18. Åklagaren Love Lundin har åtalat två av dem för våldsamt upplopp – den tredje har avvisats från Sverige av andra skäl.

Därutöver finns cirka tio personer som är misstänkta för brott, enligt Per Hallberg vid polisen.