Nyheter

MMA-fightern Rahmads Stromanis, 27, döms till sex års fängelse efter korankravallerna i Örebro. Enligt tingsrätten har den svenske MMA-fajtern agerat uppviglande och pådrivande, något sajten Kimura var först med att rapportera om

– Domen ska överklagas, säger försvarsadvokat Peter Sivenius.

Under påskhelgen uppstod kravaller i Örebro efter att den danske politikern Rasmus Paludan sagt att han skulle komma till Örebro för att bränna koranen. Under korankravallerna så skadades 71 poliser, 50 så pass allvarligt att de behövde uppsöka vård. Under korankravallerna kapades det flera polisbussar som senare sattes i brand av upprorsmakarna.

En av de drivande under korankravallerna var MMA-fajtern Rahmads Stromanissom piskade upp stämningen, beväpnad med en träklubba.

Stromanis döms av Örebro Tingsrätt till sex års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt försök till våld mot tjänsteman. Han ska även betala 162 000 kronor i skadestånd.

Enligt domen har fajtern agerade pådrivande och uppviglande och i domen går det att läsa:

”Rahmads Stromanis har för egen del kastat sten mot polis och polisfordon samt slagit och hotat polis med någon form av klubbliknande föremål samt forcerat polisens kravallstaket. Därtill har han hackat sönder bildäck på polisbussar i Sveaparken med ett vasst föremål. Han har vidare genom bl a rop och gester haft en pådrivande roll i folksamlingen.”, står det i tingsrättens dom.

Filmmaterial som är en del av bevisningen i förundersökningen visar hur Stromanis vid flera tillfällen plockat upp stenar som han sedan kastat mot polisen. Han ska även ha uppmuntrat andra gärningsmän att storma mot poliserna.

”Av filmmaterialet framgår att Rahmads Stromanis varit beväpnad med det som framstår som en egenhändigt utformad påk och att han han haft denna i ena handen under hela händelseförloppet”, skriver tingsrätten i sin dom.

Enligt åklagaren ska Stromanis ha ”kommunicerat med andra inför att han kommit till parken framgår även att gett uttryck för en vilja att gå till angrepp mot polisen”.

Stromanis har i förhör uppgett att han gick till parken för att protestera mot danske Rasmus Paludans planerade koranbränning. Stromanis att han har kastat sten mot polisen men hävdar att stenarna inte träffat någon polis.
Stromanis har erkänt att han hållit ”en liten påk” i handen. MMA-fajtern kommer att överklaga domen.