Nyheter

Det är det första åtalen som väcks efter korankravallerna i Rosengård påsken2022. I ett fall står tre ungdomar och tre vuxna åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, grov mordbrand och mordbrand. Bränderna ska ha startats i sopkärl. Polis som kom till platsen fick stenar kastade på sig, enligt åtalet.

– Polisen försökte flera gånger skingra grupperingarna som fanns på platsen, men stenkastningen fortsatte och polisen hindrades från att ta sig in i området. Både poliser och polisbussar fick skador, säger senior åklagare Tanja Johansson.

I det andra fallet åtalas fyra ungdomar och en vuxen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De ska ha kastat sten mot poliserna, gjort rusningar mot dem och deras fordon och riktat fyrverkerier mot dem.

Samtliga åtal kretsar kring vad som skedde natten den 16 till 17 april 2022 och efterföljande natt. Enligt åtalet så sattes sopkärl i brand och poliser utsattes för en massiv stenkastning, kraftiga smällare och molotovcocktails. Under korankravallerna så byggde upploppsmännen flera barrikader som de satte eld på vilket försvårade arbetet för blåljuspersonalen på plats. .

– Folksamlingen genomförde under kvällen och natten flera rusningar mot poliser och polisfordon, varför polisen tvingades retirera och vid ett tillfälle avlossa varningsskott. Under natten anlades bränder i flera miljöhus, privatbilar och på Rosengårdsskolan. Räddningstjänstens släckningsåtgärder hindrades även här i vissa fall helt och försenades kraftigt på grund av situationen på platsen, säger senior åklagare Emma Ohlsson

”Under förloppets gång sattes också en stadsbuss i brand som behövt stanna på Västra Kattarpsvägen på grund av den brinnande barrikaden, och även ett miljöhus på Bennets väg antändes. Räddningstjänstens släckningsåtgärder försenades till följd av situationen på platsen”, skriver åklagaren Tanja Johansson i pressutskicket.

Rättegången inleds den 24 april.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 4122-22.