Okategoriserade

Muslimen Hani Bilal Madi, 20, sågs som en förebild i Örebro. Han fick priser och lyftes fram i media för sina insatser för samhället.
Nu är han häktad för misstänkt för inblandning i koranupploppen i påskas efter att han ska ha kastat sten på polisen, rapporterar Nerikes Allehanda.

Madi förnekar brott och att han skulle ha kastat sten på polisen, skriver Nerikes Allehanda.

Efter koranupploppen i Örebro så fick Madi stort utrymme i medierna efter att han städat upp efter koranupploppen och delade ut blommor till fastighetsägare som fick sin egendom förstörd under oroligheterna.

Madi uttalade sig i Aftonbladet om hur fel han tyckte att upploppen var. Men han anser också att bränna koranen är en provokation mot alla muslimer. I intervjun med Aftonbladet så menar Madi att polisen borde sätta stopp för provokationer mot muslimer.

Madi sa till Aftonbladet att alla religiösa skrifter borde skyddas av lagen.

Islam är min och många andras identitet och det tar hårt på en att det inte faller under ”hets mot folkgrupp”. Polismyndigheterna borde ha tagit ett bättre beslut i förväg.

Nu är den hyllade muslimen misstänkt för brott. Brottsrubriceringen är grovt sabotage mot blåljusverksamhet, och enligt uppgifter till Nerikes Allehanda. misstänks han bland annat för att ha kastat sten på polisen.

Hani Bilal Madi har fått flera priser för sitt arbete med ungdomar i  Örebro. Förra året fick han bland en halv miljon kronor i stipendiepengar av Wallenbergsstiftelsen.

I november utsågs Hani till ”Årets unga förebild” för sitt arbete i föreningen ”For the people” i Vivalla. I motiveringen nämndes uttryckligen hans initiativ att städa och dela ut blommor efter koranupploppen.

Les også