Nyheter

Samnytt kan nu avslöja att det är den kände rapparen och SR-hyllade Jozef Wojciechowicz, mer känd som  Z.E som polisen gripit efter nattens bombdåd mot en annan känd rapartist och gängmedlem.

Sveriges Radio och andra svenska medier har flera gånger hyllat Z.E för hans tolkningar och berättelser om det gängkriminella livet. 2020 vann Z.E priset som  ”Årets artist” av Sveriges Radio.

Den nu bombmisstänkte Z.E har i intervjuer sagt att han känner sig utpekad som kriminell, trots uppenbara kopplingar till gängmiljön. 2019 sa han till  Aftonbladet att han tröttnat på gangsterstämpeln som klistrats på honom för att han är rapartist.

– Vi håller på att göra något större än oss, vi sätter folk i arbete. Vi håller på att göra så att folk kan äta och må bra här, säger 24-årige Z.E. Jag har varit dömd för ganska allvarliga brott. Om man jämför det med en olovlig körning nu, det är en jävligt bra utveckling. Visst, jag är ingen ängel, jag är kanske inte perfekt förebild.

 

2020 avslöjade Samnytt att Z.E. tilläts spela in en musikvideo i Södertörns tingsrätt. I musikvideon går rapparen runt på podiet samtidigt som han romantiserar brott inför medverkande advokater. Advokatsamfundet hade inga problem med detta.

Polisen har under natten genomfört flera olika insatser på grund av de två detonationer som skedde under natten. Flera personer är gripna eller inplockade på förhör säger polisen.

– Personerna som gripits ska höras. Det är fortfarande avspärrat vid platsen för detonationen i Grimsta. En teknisk undersökning pågår fortfarande, sa Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, på måndagen till media.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska bomben ha varit på uppemot ett kilo sprängmedel och bomben ska ha varit kopplad till ett MC-batteri med flera meter långa kablar. Explosionen inträffar endast ett dygn efter skjutningen på nyårsafton i Vällingby centrum då en man i 20-årsåldern dödades och två skadades. Polisen utreder om händelserna har några kopplingar.