Nyheter

Torsdagsnatten blev intensiv för polisen och räddningstjänsten. Inom loppet av några timmar skedde flera allvarliga brott i Stockholm. Polisen kopplar dom till det pågående gängkriget.

– Det har varit väldigt mycket att göra på flera olika platser i regionen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Vid 21:20-tiden fick fick räddningscentralen larm om en explosion i en lägenhet. Det visade sig att det handlade om en mordbrand. Någon hade hällt bensin genom ett brevinkast och tänt på. En kvinna skadades då hon hoppade från lägenheten för att undkomma branden. Ingen är frihetsberövad men polisen kopplar brandattentatet till det pågående gängkriget.

Klockan 22 fick polisen larm om en explosion i ett trapphus i Årsta, söder om Stockholm. På plats kunde polisen konstatera att en sprängladdning gått av, enligt uppgift rör det sig om en handgranat. Ingen person skadades av detonationen. På plats kunde man konstatera att en sprängladdning hade detonerat och att det var splitterskador i trapphuset. Ingen skadades.

Daniel Wikdahl hos polisen berättar att avspärrningarna hävdes kring 03:30 och att tekniker säkrat bevis på platsen som nu ska analyseras vidare.

Polisen utreder händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse och misstänker att den har kopplingar till den grova gängkriminaliteten och den senaste tidens våldsdåd.

– Det har varit en modus där nätverken åker omkring och skrämmer varandra genom att kasta explosiva sprängladdningar och vi har också kunnat gripa tio personer, varav flera är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen Stockholm till Sveriges Radio.

Sprängningarna på Södermalm och i Kista som skedde tidigare i veckan kopplas till en konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall, mellan två rivaliserande gäng.

Vid midnatt larmades det om en brand i Tyresö. Någon hade slagit sönder en port och hällt ut brandfarlig vätska som någon tände på. Branden var snabbt under kontroll och kunde släckas. Brandattentatet påminner om den brand som skedde i Fittja. Polisen har inlett en förundersökning om skadegörelse genom brand. Ingen misstänkt har gripits.

Polisen larmades om två höga smällar i Farsta Strand tidigt på fredagsmorgonen. På plats i Farsta strand konstaterade polisen att skott hade avlossats in mot en lägenhet. Ingen träffades eller skadades.

Platsen är avspärrad och polisens tekniker genomför en teknisk undersökning.
– Det är ett antal skotthål i ett fönster till en lägenhet där det befann sig personer. Vi kommer att kartlägga personerna i lägenheten. Sen vet vi också att det är av vikt att titta på boende i huset och i andra kringliggande trapphus. säger Daniel Wikdahl, till Aftonbladet.

Det är andra natten i rad som det skjuts i Farsta, men enligt Daniel Wikdahl är det för tidigt att säga om skjutningen har kopplingar till tidigare händelser i området eller andra våldsdåd i Stockholm på senare tid.

2023 har varit brottstyngd och polisen har under en kort tid hanterat skottlossningar och detonationer i Stockholm. Våldsvågen kopplas till ett pågående gängkring mellan två gäng.