Nyheter

Det har varit en extremt orolig helg i Sverige med skjutningar och explosioner.  Det skjuts och sprängs som aldrig förr i Sverige. Än så länge i år så har det registrerats 79 detonationer och 336 skjutningar. 55 personer har avlidit efter de beskjutits.

Skjutningar

Fredag 28 oktober  Örebro

Skottlossning i Baronbackarna, nordväst om Örebro centrum. Flera polispatruller skickades under fredagskvällen till området efter samtal om höga smällar. På platsen anträffas fyndsom tyder på att en skottlossning. Inga skadade personer är hittade. Ingen misstänkt är gripen i nuläget.

30 oktober Södertälje

Skottlossning vid golfbana i Södertälje. Polis larmades under söndagseftermiddagen till området efter larm om höga smällar och på plats kunde man konstatera att en skottlossning ägt rum. Den efterföljande polisinsatsen ledde till att tre misstänkta gärningsmän kunde gripas. Inga personskador finns rapporterade.

30 oktober Gävle

Skottlossning vid resecentrum i centrala Gävle. En person är konstaterat skottskadad, skadeläget är okänt, men personen ska ha varit vaken och talbar.

30 oktober Göteborg

Ung man skottskadad vid skjutning i Björndammen centrum i Partille, Göteborg. Den unga mannen har förts med ambulans till sjukhus.

31 oktober Västerås

Flera personer gripna efter skottlossning i stadsdelen Hammarby i Västerås. Det var strax efter midnatt då polisen fick flera samtal om höga smällar. På plats konstaterar polisen att en skottlossning skett.  Polisen har under natten och morgonen gripit flera personer som är misstänkta för inblandning i skottlossningen.

Detonationer

29 oktober

Detonation Kalmar

Tidigt på lördagsmorgonen hördes en rejäl smäll på Malmen i centrala Kalmar. Enligt polisen handlar det om en detonation utanför en lägenhetsdörr som orsakade materiella skador. Under lördagen så genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen. En anmälan om skadegörelse, brott mot lagen om explosiva varor och olaga hot kommer att upprättas.

Ingen person är gripen i nuläget.

30 oktober

Detonation Helsingborg

Polisen får larm från flera personer om en kraftig explosion i Laröd i Helsingborg.

När polisen kommer till platsen kan det konstatera att en bil har sprängts och flera andra bilar har fått skador. Polisen upptäcker också skador på omkringliggande fastigheter.

Ingen person har kommit till skada. Platsen har spärrats av och bombtekniker och kriminaltekniker är på väg. Brottsrubricering grov allmänfarlig ödeläggelse.

30 oktober Trelleborg

Flera uppringare larmar om en hög smäll i  centrala av Trelleborg. Polis skickas till platsen och de konstaterar att en detonation skett. Detonationen lokaliseras till en entrédörr till ett hus på Järnvägsgatan. Skador på dörren och en fönsterruta intill konstateras. Ingen person skadades och ingen person misstänkt.
Polisen har en teori om att det rör sig om ett kraftig fyrverkeri eller en så kallad banger.

30 oktober

Detonation Märsta

Det var vid 15-tiden på söndagen som polisen fick ett larm om en explosion i Märsta. Polisen har spärrat av området kring villan och nationella bombskyddet ska undersöka platsen innan polisens kriminaltekniker kan göra en teknisk undersökning.

– Vi har inga uppgifter på ifall några personer befunnit sig i fastigheten, säger Per Fahlström.

Enligt polisen så ska boende i huset ska ha kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Nu pågår en större jakt efter eventuella gärningspersoner.

– Vi har ett flertal resurser som arbetar på ärendet, säger Per Fahlström.

336 Skjutningar

55 Avlidna

Detonationer 27

59 Försök

Du kan löpande följa skjutningar och explosioner i Sverige via Inchart.se