Nyheter

Under natten skedde två detonationer i Stockholm. Först exploderade något i Vällingby någon timme senare exploderade det i Bagarmossen. På adressen i Vällingby finns den kände artisten Abas Abdikarim Bakar känd som 1.Cuz skriven. Artisten har flera gånger synts tillsammans med klimataktivisten Greta Thunberg. 1.Cuz är en aktiv person i gängvärlden.

En annan rappare är misstänkt för sprängattentatet mot 1.Cuz. Artisten, är tidigare dömd för flera brott. Sammanlagt har fyra gripits efter en stor polisinsats. En teori som polisen arbetar efter är den att 1.Cuz på juldagen hånade den mördade Mehdi ”Dumle” Sachit på juldagen med ett inlägg på Instagram.

1.Cux hånfulla inlägg efter dödsskjutningen av Mehdi ”Dumle” Sachit .
Foto: Instagram

Polisene presstalesperson i Stockholm, Daniel Wikdahl säger att i dagsläget är fyra personer har gripits och de är misstänkta för olika brott. Wikdahl, berättar vidare att det absolut inte kan uteslutas att fler personer omhändertas. – Det enda jag kan säga är att det är fyra personer som har gripits och är misstänkta för olika brott i samband med det.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att attentatet är en hämnd för den skjutning som ägde rum i Vällingby på nyårsafton där en man dog.

Något som bekräftas av Ola Österling, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Hypotesen är naturligtvis att det hänger samman med dådet i Vällingby. Vi håller på med en kartläggning av alla som bor i fastigheten just nu, säger Ola Österling, till Aftonbladet.

Document har varit i kontakt med en av de poliser som arbetar i Vällingbyområdet. Han berättar för Document att det en tid varit en speciell stämning bland gängen och personer kopplade till gängkriminalitet.

– Vi har satt press på gängen och ledarna. Det sker nästan dagligen någon form av insatser och det har varit aktivt i domstolarna under en längre tid där gängkriminella döms. Att de döms och sätts i fängelse skapar ett maktvakuum. Då kliver nya ”stjärnor” fram och ska visa framfötterna.

Det är inte bara direkt polisär verksamhet som skapar oro bland gängen berättar polisen för Document. En annan orsak till oron bland gängen är avhoppare. Gängkriminella som vill lämna och som söker hjälp hos polisen.

– De här killarna sitter på viktig info och kan avslöja mycket om vad som händer i gängvärlden. Detta är ännu ett orosmoment för de aktiva gängmedlemmarna.

Polisen berättar vidare för Document att nattens sprängattentat med stor sannolikhet är en hämnd mot den utpekade artisten.

– Hans inlägg på Instagram triggade många av de gängkriminella. Både de som vill honom illa och de som är på samma sida för tillfället. Det kan säkert ligga annat bakom, till exempel skulder eller att något vill ha ett större territorium för droghandel.

Enligt Stockholms blåljus  så är nattens sprängattentat i Vällingby en del av den konflikt som pågår mellan olika gäng i Hässelby Gård och Hässelby Strand. Efter nattens attentat i Vällingby vaskade, vad man tror är en gängmedlem champagne vid Hässelby Gårds tunnelbana.

1.Cuz är känd inom gängkriminaliteten och aktiv. Han är sedan tidigare dömd vapenbrott, då han transporterade fem automatvapen och ammunition genom Stockholm. Han har hyllats av artisteliten i Sverige och flera gånger lyfts fram i statlig media.