Nyheter

Strax före klockan 18.30 på måndagskvällen larmades polisen om en pågående skottlossning på Södermalm i Stockholm. På en gata fann polisen en skottskadad man. Enligt polisen har flera skott avlossats. Polisen bekräftar strax efter 22:00 att mannen är avliden. En person är gripen misstänkt för inblandning i skottlossningen.

– Livräddande åtgärder sattes in och efter 22-tiden bekräftade polisen att en man i 40-års åldern avlidit.

En stor polisinsats pågår i området.
– Vi har satt upp stora avspärrningar för att hålla brottsplatsen intakt och jagar efter en eller flera gärningsmän, berättar Daniel Wikdahl.

 

En helikopter rörde sig under kvällen över Södermalm och oroade många boende. Många klagade på de höga ljudet från helikoptern och en man undrade om polisen kunde stänga av sina blåljus då de störde honom i hans Tv-tittandet. Människor passerade förbi med sina hundar. Många var nyfikna, andrar loja. En man pratar med en granne om det som skett. Båda har lite olika åsikter om vad som ligger bakom gängvåldet. Den ene mannen säger att skolan misslyckats och den andre mannen pratar om machokultur men de båda förenas i att det nog på något sätt är borgarnas fel. En polis lyssnar på deras samtal och himlar med ögonen och går sen vidare för att patrullera längs avspärrningarna.

Få i område vill tala med Document. Södermalm är en stadsdel i Stockholm där många röstar för färre poliser och en större invandring till Sverige. Ledorden för boende på Södermalm är oftast solidaritet. En förbipasserande berättade att saker numer känns som ett skämt när de skjuts eller sprängs.

– Nu kommer konsekvenserna av det dessa ”hipsters” röstar för. Det är tragiskt att detta sker, men när ska de som bor här på Södermalm förstå att detta är det som blir när man röstar som man gör här. Allt är ett skämt. Politikerna skriker om den goda tonen eller att acceptera människors uppfattade könsidentitet. Samtidigt skjuts det människor – något är så vansinnigt fel, det är ett skämt allting.

Polisen tror inte att det rör sig om en felskjutning, vilket har varit vanligt under de år gängens våld växt fram. Det är bara några veckor sedan som Mikael sköts ihjäl när han skulle gå med sin son till simhallen.

– Det finns ingenting i nuläget som tyder på att personen som sköt hade för avsikt att skjuta någon annan än den person som träffades, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

– Vi har börjat få en bild av vem han är, utöver själva identiteten.
Men han vill inte gå in på om mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Polisen letar efter en svartklädd man i mask som sågs lämna området i anslutning till skottlossningen. Tekniker kommer under kvällen och natten att säkra spår och ta upp vittnesuppgifter.