Nyheter

Ett tiotal aktivister från gruppen återställ våtmarker har limmat fast sig på E4:an i Stockholm, strax söder om trafikplats Haga Norra, vilket orsakat köer i morgonrusningen. Aktivisterna har med sin aktion hindrat flera ambulanser att nå fram till Karolinska sjukhuset.

Daniel Wikdahl på polisens ledningscentral berättar att det  har stått ambulanser fast i kön och att vägen är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset. Vi har fått samtal från personal på sjukhuset om att vägen är stoppad, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl. Trafiken kunde vid 09-tiden släppas på försiktigt i två körfält. Enligt Daniel Wikdahl så har 12 personer gripits för brott mot ordningslagen, sabotage och blåljussabotage.

– En ambulans, som hade ett prio ett-ärende, blev kraftigt fördröjd.

Aktivisterna livesände från blockaden och de skriver på sin Facebooksida:

LIVE: Klimatrörelsen Återställ Våtmarker blockerar E4:an i Stockholm.

Det är ingen av personerna som sitter på vägen som vill göra detta. Ingen vill behöva störa andra människor eller göra dem arga. Men faktum är att vi är mitt i en klimatkatastrof på väg mot en värld i fullständig klimatkollaps. Våra politiker har vetat detta i decennier och har ändå inte gjort det som krävs. Därför tvingas människor sätta sig på motorvägarna för att skapa förändring.

Hur ska vi någonsin kunna lita på att våra politiker tar sitt ansvar och skapar den värld vi behöver för att undvika klimatkollaps när de inte ens har gjort det allra enklaste hittills – att återställa våtmarker.

Nu sitter två personer som varit med i sådana här aktioner tidigare häktade i Sverige i väntan på rättegång. Var med oss och visa ditt stöd för dem som kämpar för dig och för att dina barn ska ha en framtid.

Aktiviströrelsen har fått kritik för sina utomparlamentariska aktiviteter från många politiker. Bland annat så har Miljöpartiets Per Bolund kritiserat aktivisterna och menar att aktivisternas blockader skapar motsättningar. Miljöpartiets Per Bolund har dock tidigare accepterat civil olydnad och utomparlamentariska aktivister och uttryckt att han har förståelse för det.

Bild: Twitter