Nyheter

Under helgens Lets Dance stormade aktivister från Återställ våtmarken scenen. Deras aktion blev kortvarig då en av aktivisternas slogs till golvet av en kamera.
Se klippet nedan.

Återställ våtmarkerna har gjort ett uttalande på sin Facebooksida:
DÄRFÖR STÖRDE DE LET’S DANCE
– Vi vill inget hellre än att ha roligt och jag älskar också att dansa. Men min framtid kommer vara allt annat än full av nöjen. Läget är så akut och vi kan inte sitta på åskådarplatsen och bara titta på när våra liv hotas av klimatkollaps, säger Tina som var en av personerna som sprang ut på Let’s Dance-scenen.

Det är oklart hur klimataktivsterna tog sig förbi den säkerhet TV4 har i anslutning till livesändningar. På ett klipp som aktivistgruppen lagt ut så kan man se hur dom reser sig från publiken och enkelt går ner på scen och genomför sin aktion.

Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker, bekräftar att man ligger bakom aktionen. Syftet är enligt henne för att väcka uppmärksamhet för vad som enligt dem är en klimatkatastrof.

– Vi är på väg mot en klimatkollaps och våra politiker bara förvärrar krisen genom att inte agera. Vi är den sista generationen som har en chans att stoppa det här dödsprojektet, säger hon.

Enligt henne ger inte mer konventionella metoder inte tillräcklig effekt.

– Vi har demonstrerat i 30 år, men politikerna bryr sig inte.

Polisen var snabbt på plats efter att TV4 larmat. Tre personer är identifierade och misstänkta för skadegörelse.

– De här personerna har vi identifierat. Sen har vi hållit förhör och dokumenterat den skadegörelse de i nuläget är misstänkta för. Sedan har de avvisats från platsen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i region Stockholm till Document.