Nyheter

Under måndagsmorgonen genomförde klimataktivisterna från ”Återställ våtmarkerna” och Klimatalliansen en icke tillståndsgiven demonstration i Stockholm. Med bland deltagarna var den tidigare partiledare för FI och Vänsterpartiet Gudrun Schyman.

Enligt polisen så stoppade aktivisterna bilar i Stockholm och försökte bilda bilköer. Det hela ska dock ha gått lugnt till. Enligt polisen så stoppades bilarna av klimataktivister som bar banderoller där det stod ”Återställ våtmarkerna”. Det är oklart om Schyman lyftes bort eller avvisades från platsen.

– Jag har ingen info om det nu, säger polisens presstalesperson till Document.

På Facebook skriver aktivisterna: ”Fler och fler använder vår demonstrationsrätt för att sätta press på regeringen. För att hela livet, allt vi älskar, står på spel.”


På eftermiddagen så var det debatt om den vårändringsbudget som regeringen presenterat. Det var under debatten som en man började att skrika ”Återställ våtmarker”. Mannen togs snabbt om hand av vakter i riksdagen och överlämnades till polisen och är nu misstänkt för brott.

De politiker som deltog i debatten och som fick uppleva störningarna verkar ha tagit det hela med ro och flera riksdagspolitiker log åt ynglingens klimat-alarmism. Någon som inte tog lika lätt på yttringarna var talmen Andreas Norlén som sade ifrån på skarpen.

– Det är inte tillåtet med opinionsyttringar på läktaren, jag får be vakterna återställa ordningen, sa talman Andreas Norlén.

Aktivist gruppen Återställ våtmarker har publicerat ett inlägg på sin Facebooksida där man kan se ingripandet och de skriver på sin sida att de inte tänker ge sig.

VI LYDER INTE TALMAN NORLÉNS UPPMANING ATT VARA TYSTA
Idag greps 21-åriga Rufus av polis efter att ha demonstrerat under budgetdebatten för att stoppa den destruktiva torvbrytningen och att återställa de utdikade våtmarkerna.

Vi vänder oss inte till politikerna – de vet vilket klimathelvete vi är på väg mot och fortsätter ändå sin destruktiva politik. Vi demonstrerade för att synliggöra deras handlingsförlamning och deras ignorans inför vår och alla människors säkerhet och trygghet.
Vi stör i riksdagen för att visa på den totala verklighetsfrånvaro som finns i budgetdebatten. Kortsiktigt röstfiske och politisk positionering är viktigare än att rädda allt vi bryr oss om. Det kan inte kallas för något annat än ett politiskt haveri.