Nyheter

Det kommer den närmaste tiden att ske flera klimatdemonstrationer i Stockholm. Återställ våtmarken har planerat slow walks, stoppande av trafik och annan som stör människor i vardagen.

Document träffade klimataktivisten Pontus Bergendahl, från Återställ våtmarker som berättade varför de utför sina klimataktionerna.

– Syftet är att uppmärksamma klimatkatastrofen och mobilisera folk att gå ut på gatan och gör motstånd mot det här destruktiva systemet, säger han.

Vad är syftet med de här klimataktionen som ni har?

–Syftet är att uppmärksamma klimatkatastrofen och mobilisera folk så att de går ut på gatan och gör motstånd mot det destruktiva system vi befinner oss i.

Ni hade en aktion på Bromma flygplats igår där ett ambulansflyg fick omdirigerat till en annan flygplats. ?

– Jag var inte med där, men jag har varit med på andra aktioner på flygplatser. Det är självklart problematiskt om vi stoppar utryckningsfordon. Men vi ringer alltid polisen innan vi gör en aktion. Vi har också försökt att inleda en dialog med SOS alarm för att förhindra att viktiga transporter drabbas av våra aktioner. Vvi har också tränat på att släppa förbi när vi vet att det kommer ambulanser eller när det kommer bland så att vi snabbt kan flytta oss.

På er Facebooksida skrev ni om en tyst minut.

– Ja, den tysta minuten är för de aktivister, våra fredliga vänner som sitter häktade efter en manifestation. Sverige sticker ut internationellt genom att häkta klimataktivister som stoppar trafik. Det sker ingen annanstans i Europa och Sverige har fått kritik från internationella jurister om att klimataktivister häktas. Det är inte sabotage vi håller på med. Vi räddar liv.

Återställ våtmarken har fått kritik för att de flera gånger stört allmänheten och för att de hindrat utryckningsfordon när de blockerar vägar i storstäderna. Organisationen själva säger att det är falska rykten och osanningar att de stoppar ambulanser.