Nyheter

Idag föll domen i Solna Tingsrätt mot tolv klimatextremister från organisationen ”Återställ våtmarker” som protesterade på E4 nära Karolinska sjukhuset i Solna i morgonrusningen. Under sin protest skapade de långa trafikköer och de hindrade en ambulans från att komma fram.

Den 29 augusti genomförde tolv kvinnor och män mellan 25 och 70 år en aktion där man blockerade motorvägen nära Karolinska sjukhuset. Bakom aktionen låg den starkt kritiserade klimatrörelsen Återställ våtmarker som menar att dom är en ”fredlig civil olydnadsrörelse”.

Männen och kvinnorna satte sig på motorvägen nära Karolinska universitetssjukhuset i Solna norr om Stockholm och stoppade trafiken vilket orsakade milslånga köer i morgonrusningen.

”Vi satt där för att rädda livet på alla i Sverige och i världen. Rädda livet på alla varelser”, sade en av de tolv åtalade i förhör som hölls efter händelsen.

Aktionen fick uppmärksamhet eftersom en ambulans under utryckning på väg till sjukhuset stoppades i blockaden och det kaos som uppstod på motorvägen.

Klimataktivisterna döms för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.då de inte lyssnade på polisen att lämna körbanan på uppmaning från polisen.
Gärningarna har enligt Tingsrätten ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse, men påföljderna bestäms för nio av dem till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn.

I domen går det att läsa:

Klimaktivisternas syfte var att uppmärksamma den pågående klimatkrisen, men åtgärden innebar att den allmänna samfärdseln allvarligt stördes och hindrades. Varken straffrättslig nöd eller den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten medför att de kan gå fria från ansvar. De döms därför alla för sabotage.

Klimatorganisationen Återställ Våtmarker har själva bekräftat att det var de som låg bakom blockaden på E4:an.

Samtliga åtalade har förnekat brott.

Solna Tingsrätt 7513-22.